Osećam se čudno jer sam izgubila nevinost

0
0
  • Guest postavljeno 07/01/2018 17:09

Prvo da vas puno pozdravim, pratim ovaj sajt par meseci i jako mi se sviđa. Eh sad ovako, imam dečka mesec dana i imam mali problem. Ovo mi je prva ozbiljnija veza, on ima 19, a ja 16 godina. Išla sam kod njega skoro svaki drugi dan i pre neki dan, dok smo s mazili u krevetu, to se završilo tako što sam ja izgubila nevinost. Imam puno poverenja u njega, i drago mi je što je to bilo sa njim. Znam da nije sa mnom u vezi samo zbog toga, jako je nežan i brižan ovako, ali prosto mi je čudno što se sve desilo tako brzo. Mi smo se inače dogovorili da ništa ne radimo pre 7-8 meseci veze. Ali ovo se sve desilo prebrzo, i ja sam imala ogromnu želju za time i baš sam uživala, nije bilo bolno. Nisam nikome rekla za ovo, a tako će i ostati, jer ne želim da me niko osuđuje. Zanima me vaše mišljenje o svemu ovome? Puno pozdrava!

inteen: Draga čitateljko, odmah da ti kažem da nije nimalo neobično što se osećaš “čudno”. Gubljenje nevinosti je važan korak za svaku osobu, posebno za devojke. Nakon toga, imamo osećaj da smo nekako drugačiji i uistinu i jeste tako, jer lagano ulazimo u svet odraslih. Veza koja uključuje intimne odnose daleko je ozbiljnija od one bezazlene, tinejdžerske i sa sobom nosi dodatno zbližavanje sa partnerom, ali i veću odgovornost. Verovatno su ti emocije izmešane, roje ti se razne misli i pitanja, na trenutke se raduješ, na trenutke si tužna ili bolje reći zbunjena, ne znaš da li si postupila ispravno, kako će se stvari dalje odvijati… I sve to je normalno. Desilo ti se nešto novo i veoma bitno i više nema nazad, nema povratka na staro. No, ne treba da se sekiraš, jer na osnovu svega što si napisala deluje da je tebi lepo sa tim dečkom, osećaš se voljeno, paženo i maženo. I, što je najvažnije, osećaš se sigurno, pa se čini da je on za tebe bio zaista prava osoba za prvi seks.
Istina, reč je o kratkoj vezi i možda su se stvari odigrale prebrzo, ali ti si u datom trenutku to poželela, dečko te nije pritiskao (ni tad, ni ranije, kako izgleda iz tvog pisma), bio je brižan i ti si uživala. Budi srećna što te nije bolelo, pošto je za mnoge devojke prvo seksualno iskustvo najčešće bolno i ne naročito prijatno. U tom smislu, rekla bih i da si bila opuštena, jer je i to jedan od preduslova da gubljenje nevinosti ne boli. Dakle, po svemu sudeći, ne treba da se kaješ.
Što se tiče toga da li ćeš nekome reći, to je samo tvoja stvar. Posavetovala bih te da porazgovaraš sa mamom, ako je to ikako moguće, jer, kako smo već govorili, dobro je kada su roditelji (ili bar jedan od njih) upoznati sa tim da im je dete seksualno aktivno. Pročitaj naše tekstove Kako roditeljima da saopštim da već godinu dana imam seksualne odnose? i Da li je potrebno obavestiti roditelje o prvom seksu?, koji ti mogu pomoći u tome. Ukoliko nemaš otvoren odnos sa njima, onda ta opcija otpada, bar za sada. Međutim, možeš se obratiti ginekologu i sa njim razrešiti sve svoje dileme i informisati se o svemu što bi trebalo da znaš. Nadam se da ste koristili zaštitu. Imaj na umu da je kontracepcija neophodna i da nezaštićen seks ne dolazi u obzir.
Isto tako, sve o čemu razmišljaš možeš podeliti sa dečkom. Trebalo bi da možete da pričate o svemu. On je dosta stariji (ta razlika u vašim godinama nije zanemarljiva) i, pretpostavljam, iskusniji, pa može ublažiti tvoj nemir, a to će svakako pomoći da i ubudeć ima razumevanja za tebe i doprineće učvršćivanju vašeg odnosa. Mogućnost da se jedno drugom poverite vrlo je važna u građenju veze. Želim vam svu sreću. Uživaj u svojoj ljubavi i piši nam slobodno budeš li imala još nekih nedoumica.

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
0
0

Stupas u seksualne odnose kada si ti spremna za to i kada znas da je to ta osoba, nisi nista pogresila uradila si ono sto mislis da si trebala. Ne znam da li se sada kajes sto si stupila u to tako brzo ili ne ali nemas razloga da se kajes ako znas da si to uradila zato sto si ti to htela a ne zato sto te je on prisiljavao.

  • You must to post comments
0
0

Vec jako jako dugo se cujem sa jednim deckom, kog i smatram kao da mi je decko a i on mene za devojku. Sada kada postoji mogucnost da se vidimo, napokon, je l previse ako spavamo na prvom sastanku?

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website