Drugarice me napadaju i pritiskaju da što pre izgubim nevinost

0
0
  • Guest postavljeno 15/01/2018 16:51

Zdravo, InTeen!! Imam jedan problem u vezi mog dečka i drugarica. Ja sam 8. razred a moj dečko 2. srednje i imamo poverenja jedno u drugo, pričamo o svemu i svačemu, njemu govorim sve probleme. U vezi smo već 7 meseci i on je rekao da neće ni da me pipne, niti da me prisiljava na seks zato što sam osnovna škola i ne želi da se kajem posle, ali sve moje drugarice imaju dečka koji je srednja škola i sve su izgubile nevinost sa njima. One me napadaju i optužuju zašto ne izgubim i ja nevinost i napadaju me svaki dan i ne znam kako da im objasnim to i da me ostave na miru. Nadam se da možete da mi pomognete oko ovog problema. Hvala unapred!

inteen: Draga čitateljko, zaista ispravno razmišljaš i zato moram da te pohvalim, kao i tvog dečka koji se prema tebi ophodi fer i sa poštovanjem. Veoma je lepo čuti da dvoje mladih koji su u vezi cene i uvažavaju jedno drugo. Na osnovu ovoga što si napisala, čini se da imate kvalitetan odnos. Ako sa njim možeš da razgovaraš o svemu, poveravaš mu svoje probleme i razmišljanja, pričali ste o seksu i doneli neke svoje odluke i zaključke, ništa i niko ne treba i ne sme da utiče na to.
Izgleda da ti još nisi spremna da spavaš sa njim, pa je njegov stav da neće da te prisiljava kako se kasnije ne bi kajala, sasvim ispravan. Uistinu je rano da devojčica u osnovnoj školi izgubi nevinost. Stanovišta sam da treba da sačekaš. Neću da osuđujem tvoje drugarice, jer je stupanje u intimne odnose individualna stvar, to jest neko je za to spreman ranije, neko kasnije. Ali ipak da bi imala seks, moraš biti ne samo fizički, već i psihički i emotivno spremna, a sa 14, 15 godina malo ko dostigne tu zrelost.
Nastavi da produbljuješ vezu sa svojim dečkom i vremenom ćeš shvatiti da li je on prava osoba za to (sada, po svemu sudeći deluje da jeste), a potom ćeš jednog dana osetiti i da je došao trenutak za tako važan korak. Jer, ne daj se zavarati, to jeste veoma bitan čin i za momke, a posebno za devojke. Seks je kruna svakog partnerskog odnosa, dodatno nas povezuje i zbližava, na taj način međusobno delimo nešto što ne delimo ni sa kim drugim, naprosto se celi predajemo osobi koju volimo. Zato je ključno da smo potpuno sigurni da to želimo da uradimo baš tad i baš sa tom osobom. Taj prvi seks treba da bude lepo iskustvo da bismo i kasnije mogli da uživamo u njemu. Dakle, nikako ne treba da podležeš tuđim pritiscima, pogotovo pošto u tome imaš punu podršku svog dečka. Drugaricama fino objasni da je to tvoja stvar i da ćeš ti sa svojim momkom spavati onda kada to budeš poželela, kao što su i one to učinile i pritom te nisu pitale za mišljenje. Ti imaš svoje stavove i smatraš da bi za tebe sada bilo prerano. Jednostavno to je tvoj život i one moraju da razumeju da ti upravljaš njime. Čvrsto stani iza svoje odluke. Kaži da ti je drago zbog njih, ako su one srećne i lepo im je sa njihovim momcima, te da ti dozvole da ti sa svojim momkom gradiš vezu na svoj način. Stvarno nema potrebe da žuriš, niti da radiš nešto zbog čega bi se kasnije grizla. Imaš divnu vezu, sledi svoj tempo i sve će biti u redu. Srećno!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website