Ljubomorna sam kada moj dečko izlazi sa drugaricama

0
0
  • Guest postavljeno 31/01/2018 04:12

Pozdrav. Ovako, imam 16 godina a moj dečko 19 i ja mislim da možda imam mali problem sa ljubomorom. Ja i on smo 10 meseci zajedno i desilo se to da je on ovu novu godinu slavio sa tri devojke i tri druga. Pritom on te devojke nije poznavao, upoznao ih je tada. Ali sada ponovo te dve drugarice stalno zovu njega i jednog njegovog druga da izađu i meni to smeta. Očigledno imam problem s tim da on upoznaje novo žensko društvo i plašim se da se možda ne zaljubi ili nešto drugo (inače me nikad nije prevario i priča mi kako to nikad ne bi uradio i kako ih gleda samo kao drugarice). Da li ja bespotrebno dižem paniku i kako bi trebalo da se ponašam pošto sam mu već rekla da mi to smeta, ali njemu je izgleda mnogo bitno da izađe sa njima, a ja naravno ne želim da mu bukvalno zabranim?

inteen: Draga tinejdžerko, već smo više puta pisali o tome da ta razlika u godinama nije zanemarljiva u vašem uzrastu. Ti si na početku srednje škole, a tvoj dečko će sad na fakultet (ako već nije student), ili će početi da radi, vaša interesovanja, stremljenja, zanimanja, želje se dosta razlikuju. Tu već postoji problem. Ne kažem da su te razlike nepremostive i da takva veza ne može da uspe, ali je potrebno više truda i međusobnog razumevanja. Razgovori koje on vodi sa svojim prijateljima dotiču se nekih za tebe još nezanimljivih tema i obrnuto. Verujem i da je on upražnjavao seks, a iz tvog pisma nemam informaciju da li ste vas dvoje intimni ili ti još nisi seksualno aktivna. Sve to su takođe veoma važni podaci da bih mogla adekvatnije da odgovorim na tvoje pitanje.
Tvoja ljubomora je donekle razumljiva, a mala doza ljubomore ne mora da bude loša. Bitno je samo da to ne preraste u nešto što ne možeš da kontrolišeš i moglo bi da naruši vaš odnos. Nije mi takođe jasno ni zašto je on slavio Novu godinu sa devojkama koje uopšte ne poznaje, a ne sa tobom. I to je značajna stavka u poimanju vaše veze. Tvoj post je pun rupa koje mi otežavaju da shvatim situaciju.
U svakom slučaju, osim što provodite vreme zajedno, i ti i on treba da imate slobodu da izađete i odvojeno i družite se sa svojim društvom. Sasvim je prirodno što on želi da se viđa i sa drugovima i drugaricama. Međutim, ako tebi to toliko smeta, možda ne bi bilo loše da predložiš da upoznaš te devojke. Istakni da bi ti njihove druženje tako bilo prihvatljivije. Pretpostavljam da one znaju za tebe, pa ne znam zašto bi bio problem da te dečko upozna sa njima. Ukoliko je tvoj momak potpuno iskren po pitanju svojih osećanja, ne bi trebalo da ima bilo kakav razlog da ti to odbije. Ti ne možeš i ne treba ništa da mu zabraniš i tvoja ljubomora je možda neosnovana, ali treba da napravite kompromis koji će učiniti da se oboje osećate OK. Naravno da ne treba da ga sputavaš u izlascima s društvom, ali ni on ne treba da radi nešto što tebe toliko zabrinjava. I sama znaš da je u partnerskoj vezi vrlo bitno i poverenje. Zato se zapitaj odakle potiču tvoje sumnje i bojazni. Imaš li nekog posebnog razloga za to ili zaista preteruješ? Ako si sigurna u svog mladića i njegove emocije, osećaš se voljenom i paženom, on se prema tebi ponaša sa poštovanjem i nežnošću i vaš odnos je postojan i čvrst, nema potrebe da se sekiraš.
Dakle, najbolje bi bilo da sednete i popričate. Daj svoj predlog (može ono što sam gore pomenula ili smisli nešto drugo što bi tebi odgovaralo i učinilo da se osećaš bolje povodom toga) i saslušaj šta on ima da kaže na tu temu. S obirom na to da ćeš mu jasno, u jednom ozbiljnom ragovoru potanko objasniti šta te muči, on ne može samo da tvrdi da je sve u redu i nastavi po svom. Mora da uvaži tvoje reči i morate raščistiti stvari i prevazići postojeću prepreku. Ako to ne učinite, ubuduće će početi da te izjedaju neke nove sumnje i žuljaju neke nove sitnice i stvoriće se pravi problem. Piši nam slobodno ponovo, ako imaš dodatnih nedomica. Sve najbolje ti želim. Pozdrav!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website