Volim dečka i verujem mu, ali se plašim seksa

0
0
  • Guest postavljeno 31/01/2018 16:59

Zdravo inteen! U vezi sam sa dečkom godinu i po dana, uz neke da nazovem “pauze”. Sa dečkom sam otvorena, nikad ga nisam slagala, niti on mene, znam da je u vezi prvenstveno bitno poverenje. E sad meni prija kad ja dodirujem njega, i kad on dodiruje mene. Pre neko veče smo otišli malo dalje, i on je izvadio kondom i ja sam se uplašila i rekla mu da stane. Iskreno sam se uplašila zbog tog bola, inače volela bih da uradim to sa njim jer ga volim i jako smo vezani. Moje pitanje je: Ja imam 17god. a on 20, da li je u redu da imamo odnose i zašto se ja plašim toliko, a volim ga i verujem mu? Hvala unapred!

inteen: Draga tinejdžerko, mnogo puta smo pisali o tome da u tom uzrastu razlika od 3 godine nije mala, ali naravno da ona ne predstavlja nepremostiv problem. Pretpostavljam da je on već imao seksualne odnose, dok si ti, kako sam shvatila iz posta, i dalje nevina. U tom smislu, tvoj momak treba da ima razumevanja za tvoj strah, brigu i nedoumice i uvaži sve tvoje želje.
E sad, to što se plašiš sasvim je prirodno jer treba da uradiš nešto što nikad nisi iskusila. Strepiš od toga kako će ti biti, da li i koliko će boleti, hoćeš li uživati ili ne, postoji li šansa da ostaneš u drugom stanju itd. Prvi seks je veoma važan korak u životu mladih osoba, posebno devojčica, posle toga nema nazad, veza postaje daleko ozbiljnija, postoje određeni rizici, polako ulaziš u svet odraslih i odgovornost je znatno veća. Međutim, niko ti ne može reći da li je u redu da spavaš sa svojim sadašnjim momkom ili ne. Sama moraš zaključiti da li si sigurna da to želiš baš sa njim i baš sad. Ukoliko nisi sasvim spremna, nema potrebe da žuriš. Vremena imaš na pretek. Porazgovaraj sa dečkom i iskreno mu reci šta te muči. Uživajte u dodirima, poljupcima i razmeni nežnosti i doći će trenutak kada će želja nadvladati strah. Budi svesna toga da uvek možeš da se povučeš. Čak i ako kažeš momku da si spremna i upustite se u to, u bilo kom momentu mu možeš reći da stane. Već ste i bili u sličnoj situaciji i tvoj momak se poneo baš onako kako treba. Tako mora biti i nadalje. On nikako ne sme da te prisiljava na nešto, a ti sledi svoj tempo da se kasnije ne bi pokajala. Budeš li to uistinu poželela, opustićeš se više i manje će te boleti. Pročitaj naše tekstove Kako da se opustim kada prvi put budem spavala sa dečkom? i Da li je prvi seks bolan? i imaj na umu da je sve to individualno.
Isto tako, pomenula si da ste imali nameru da koristite kondom što je veoma pohvalno. Čini se da je tvoj dečko zreo, vodi računa o svemu i jasno mu je da ne treba ni tebe, ni sebe da dovodi u rizik. Ističeš da se volite, imate poverenje jedno u drugo i vezani ste. Na osnovu toga izgleda da je vaša veza kvalitetna i on je mladić vredan tvoje ljubavi. Ono što zbunjuje su pauze koje pominješ. Nisi objasnila o čemu je tu bilo reči i zašto je do njih dolazilo. Da li je možda njemu nedostajao seks ili su postojali neki drugi problemi? Nedostatak tih podataka onemogućava mi da pišem o tome i to eventualno uzmem u obzir kako bih mogla da ti dam adekvatniji odgovor.
U svakom slučaju, preveliki strah koji osećaš ukazuje na to da možda ipak još nisi spremna. Zato bi trebalo da sačekate. On treba da se strpi kako bi vam, naročito tebi, to iskustvo ostalo u lepom sećanju jer je to vrlo bitno za tvoj budući seksualni život i mogućnost da se prepustiš i uživaš, i sa njim, i sa nekim sledećim partnerom. Samo polako i sve će biti u redu.

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website