Imam 15 godina i sviđa mi se porodični prijatelj kojem je 20

0
0
  • Guest postavljeno 01/02/2018 20:50

Imam 15 godina a sviđa mi se dečko koji ima 22… Znam da nije normalno i ne znam šta da radim po tom pitanju, u poslednje vreme se baš družimo, on je inače, tj. cela njegova porodica, porodičan prijatelj i on je kod nas 24/7 bukvalno. Nikad nismo nešto posebno pričali al’ eto sad smo počeli… I u poslednje vreme moj tata misli da ja imam nešto sa njim pošto nas je video da pričamo a onda je mene “napao” tj. onako šalio se al ono u vezi njega, ne znam da li je i njemu isto nešto govorio, nismo pričali tipa dva dana. A juče je došao njegov tata i ja sam silazila (dvospratna kuća) i moj tata je rekao njegovom “izgleda da ćemo biti prijatelji” (u fazonu svekar) i ja sam potonula od blama. A inače on mene non stop gleda kad je u blizini, smeši mi se i skroz je ful sa mnom, ponekad me uhvati za ruku nekad struk. I zvao me da izađem sa njim i njegovim prijateljima pošto sam tad imala problema sa svojim društvom i prvi mi je prišao tamo. Možda mu se čak i malo dopadam, ne znam da li da pokušam nešto ili da se distanciram, mada mislim da je to nemoguće sad.

inteen: Draga tinejdžerko, jasno ti je da je to prevelika razlika u godinama u tom uzrastu. On ima sasvim drugačiji život od tebe, već je pri kraju fakulteta ili radi, ne mora za svaku sitnicu da pita roditelje, dok ti moraš da ih obaveštavaš gde, kad i sa kim ideš i ponekad ih moliš da te negde puste i da ostaneš duže… On je sigurno već imao intimne odnose, a tvoje iskustvo na polju partnerskih veza je, pretpostavljam, minimalno. OK, možda si ti zrelija od svojih vršnjakinja, ali razmisli kako bi vaš odnos izgledao, sa kim biste se družili, koliko bi njemu bilo prijatno da bude u društvu petnaestogodišnjaka ili tebi da si stalno okružena dvadesetogodišnjacima, koja mesta biste posećivali (mnogo je kafića i klubova u koje maloletna lica nemaju pristup), koliko bi on razumeo tvoju brigu oko ocena ili ti, recimo, njegovu preokupaciju novim zaposlenjem… To bi sve možda u početku bilo zanimljivo i nekako biste se s tim izborili, ali vremenom bi počelo da predstavlja izrazit problem. Ne kažem da takve veze nemaju ama baš nikakvu šansu za uspeh, ali najčešće je tako. Čak i kasnije, među odraslim ljudima, 7 godina nije malo, a trenutno ste vas dvoje kilometrima daleko, mada se u nekim stvarima možda slažete i čini ti se da je on idealan momak za tebe.
Osim toga, mada je moguće da si mu simpatična, on je svestan koliko si mlada. Njegovu ljubaznost i pažnju nemoj a priori da shvataš kao dopadanje. Porodični ste prijatelji, kao što kažeš, pa te je on u momentu kada si bila u lošoj fazi, pozvao da izađeš sa njim, kako bi te oraspoložio. Ti lagani dodiri za tebe verovatno znače više nego za njega. Ne kažem da on manipuliše tobom, ali je njegovo ponašanje daleko drugačije od ponašanja dečaka iz tvog okruženja i to je ono što te dodatno opčinjava, pa se na kraju možeš osetiti izmanipulisano i pokajati se.
Mislim da se i tvoj tata šali na tu temu jer pretpostavlja da je tako nešto za sada nemoguće. Ne verujem da bi mu u ovom trenutku bilo drago da se zabavljaš sa nekim toliko starijim, makar on bio i sin njegovog bliskog prijatelja. To će možda biti moguće u budućnosti, ali stava sam da bi za tebe bilo najbolje da ne misliš na njega u romantičnom kontekstu. Pokušaj da zaokupiraš misli nekim drugim stvarima. Izlazi, druži se, uči, idi na neki sport i okruži se svojim vršnjacima. Ne moraš uvek kada on dolazi u goste ni biti kod kuće. Potrudi se da upoznaješ momke koji su tvoje godište. Možda ti neko privuče pažnju, pa ako se to desi, dozvoli mu da ti priđe, pristani na dejt sa njim, daj mu priliku da te osvoji. Ne treba da žuriš da odrasteš, a veza sa ovim momkom bi značila upravo to – prebrzo odrastanje. Ima vremena za sve. Naravno, odluka je na tebi. Moje je da te posavetujem, a ti ćeš morati sama da odlučiš. Pročitaj naše tekstove Da li je u redu da voliš nekog preterano starijeg od sebe?, Šta da radim, imam 14 godina a muva me dečko od 20? i Da li je normalno imati 10 godina starijeg dečka ako je meni tek 16?. U svakom slučaju, sigurna sam da si dovoljno pametna da zaključiš šta je za tebe dobro. A mi ti želimo svu sreću.

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website