Ludim, jer sam se zaljubila u dobrog druga

0
0
  • Guest postavljeno 01/02/2018 21:01

Dragi InTeen, ovo je drugi put kako Vam pišem i nadam se da ćete moći da mi pomognete. Prvog puta ste mi mnogo olakšali situaciju i puno hvala na tome, ali ja Vam se sada javljam zbog sasvim desetog problema..
Upoznala sam jednog dečka koji je moje godište (2000) pre nekih 8-9 meseci i mnogo sam se zaljubila. On je meni mnogo dobar drug, svakog dana se čujemo i zna za moja osećanja jer otvoreno pričamo o svemu. Ali, on mene ne gleda na takav način. Iako ima signala, on meni otvoreno kaže da ne zna šta oseća prema meni. Sve je to bilo super jer sam ga prvenstveno gledala kao druga, ali sam onda “poludela”. Nikako ne mogu da ga izbacim iz glave. On se mnogo trudi oko mene, ne želi da me izgubi kao osobu jer odgovaramo jedno drugom, jednom smo se zamalo poljubili, ima nečega, ali opet kao da se plaši da to pokaže. Ne znam šta da radim jer mi je sve teže da se družim sa njim, ludim, boli me glava i ovo mi se dešava prvi put u životu. Ne znam da li je problem u tome što on nikada nije imao devojku, a ja jesam dečka ili mu se jednostavno ne sviđam na takav način, ali znam da mi je mnogo teško. Hoću ga pored sebe, makar i kao druga, a sa druge strane ne mogu to da podnesem. Ne postoji neka sredina i ne znam koga da pitam za savet. Pričala sam sa njim o tome i on misli da je možda najbolje da se poljubimo i da onda vidimo na čemu smo, ali kako to poljubac može da promeni stvari? Ako ga poljubim, a on ne oseti ništa, biće mi samo još gore. Zašto je sve ovako teško? Možda odrasli imaju neko razumno rešenje, jer ja očigledno nemam. Ne mogu Vam lepo objasniti situaciju jer se previše toga desilo među nama, pa da bih Vam detaljnije opisala, morala bih da napišem roman, a i ovo što sam napisala dosta je obimno. Nadam se da ćete razumeti. Hvala Vam unapred na odgovoru! ☺️

inteen: Draga čitateljko, nalaziš se u vrlo komplikovanoj situaciji. Veoma si se zbližila sa drugom i zaljubila se u njega. Treba da znaš da u vašem uzrastu (ponekad i kasnije) granica između prijateljske i romantične ljubavi ume da bude tanka. To je vreme kada preispitujete svoju seksualnost, eksperimentišete, znatiželjni ste, pa ne čudi što ti se to desilo. Isto tako, nije retko da druženje preraste u vezu, s tim da ona može biti veoma kvalitetna i duboka jer je reč o osobama koje se dobro poznaju, pune su poverenja, poštuju se i već gaje određene emocije jedna prema drugoj koje se onda dodatno produbljuju, ali može dovesti i to potpunog kraha odnosa. Razmisli koliko ti taj momak znači i da li si sigurna da si spremna da rizikuješ prijateljstvo radi nečega što ne mora da uspe.
Što se njega tiče, lepo je što je iskren. On ne zna šta oseća prema tebi. Verovatno je zbunjen. Očigledno nije toliko opčinjen kao ti i zato je svestan mogućnosti da, ako se stvari ne budu odvijale kako oboje budete hteli, može da te izgubi. Moguće da realnije sagledava situaciju, vaše drugarstvo mu je mnogo bitno i neće da ga dovodi u rizik. Treba da znaš da, ukoliko se upustite u vezu, ona može vrlo brzo da se raspadne. I šta onda? Da li ćete biti dovoljno snažni da prevaziđete sve prepreke i nastavite da se družite? Ti ga poznaješ samo kao prijatelja. Ne znaš kakav bi on bio kao dečko i da li bi ti legao. Raskid bi neminovno bio bolan. Za tebe možda i bolniji nego za jega jer si se već više emocionalno involvirala. I mogao bi da dovede do prekida vašeg odnosa. Da li bi sve stavila na kocku zbog nečeg tako neizvesnog ili bi radije da pored sebe i dalje imaš pravog druga? Razumem da ti je teško da se izboriš sa osećanjima, ali moraćeš da doneseš odluku. Ne znam ni koliko bi ti dobra doneo taj poljubac. U pravu si da bi ti posle toga bilo još gore, ako te on odbije za vezu. Dakle, osnovno pitanje je šta TI želiš.
U svakom slučaju, nije dobro da zbog nekog ludiš i imaš glavobolje. Zarobljena si u vrtlogu svojih misli i osećanja i vrtiš se u krug, Savetovala bih ti da pokušaš na izvesno vreme da se distanciraš od njega. Popričaj sa njim i objasni mu da bi ti prijalo da se trenutno ne viđate i ne čujete. Zamoli ga da poštuje tvoj stav i da te ne kontaktira, a ti daj sve od sebe da učiniš isto. Izbegavaj mesta na kojima možeš da ga sretneš. Probaj da se središ i vidiš gde si. Kad god ti padne na pamet, skreni misli. Izađi sa društvom, pozovi drugarice u bioskop, kafić, šetnju… Promeni fokus, okruži se drugim ljudima. Daj sebi šansu da upoznaš nekog novog. Možda ti neki drugi dečko privuče pažnju, a onda nemoj u startu da budeš negativna, nego se otvori za nova iskustva.
Ukoliko ne budeš sama mogla da se nosiš sa svim tim, možeš se obratiti nekoj starijoj osobi od poverenja (mami, tetki, sestri…), a ne može da škodi ni da odeš do školskog ili psihologa u svom domu zdravlja. Pogled sa strane, prijateljski savet, savet stručnog lica i razgovor, doneće ti olakšanje. Slobodno nam piši ponovo, ako budeš osećala potrebu. Srećno!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
0
0

Već smo pričali mnogo puta o nama i pričali smo šta bi bilo kad bismo raskinuli i oboje bismo želeli da nastavimo da se družimo, što nije nemoguće, ali on i dalje ništa ne preduzima po tom pitanju, a sve je trenutno na njemu. Iskreno, ne mogu da se distanciram od njega. Mislim, kada bih morala, naravno da bih mogla, ali ne moram i teško mi je i kada pomislim na to. Ako se distanciram od njega, pokvariću prijateljstvo, a ako raskinemo onda ću opet da pokvarim prijateljstvo (možda, nije nemoguće, ali opet ne mora da znači). U svakom slučaju, hvala na savetu, ali mi se nikako ne dopada ideja sa distancom, previše smo bliski i previše mi znači. Ponekad pomislim kako bih volela da nisam zaljubljena, ali ne mogu da utičem na to, tako da deluje da ću ludeti za njim do daljnjeg ahhahaha… 

  • You must to post comments
0
0

Bila sam u slicnoj situaciji, samo sto poznajem njega 10 godina duze nego ti. Hocu da ti kazem, moguce je odljubiti se takoreceno. Gledaj oko sebe, gledaj druge opcije, promuvaj se s drugim momcima (znam da ovo smesno zvuci, ali tako je). Ako neces to, pitaj ga sta dalje i ukoliko kaze da ne zna da nije siguran, pusti ga… Preboleces ga, s vremenom ali hoces. I cak neces morati ni mnogo da se distanciras, jednostavno posle odredjenog vremena neces ga gledati sa te tacne gledista (odnosno zaljubljena).

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website