Nervira me što sve zanima da li sam imala seks

0
0
  • Guest postavljeno 06/11/2016 09:41

Imam dečka godinu i 10 meseci… Meni je 15, a njemu 16 godina. Nemam konkretno pitanje, ali svi me pitaju da li smo imali odnose i to me jako nervira. Da li je to normalno pošto se svi čude kako mogu i slično? Nismo, ali šta to njih zanimaa…

inteen: Draga petnaestogodišnjakinjo, prvo da ti kažem, veoma je lepo što si pronašla nekog sa kim si uspela da izgradiš tako dugu vezu. To nije nimalo lako ni kasnije, a kamoli u tinejdžerskom periodu. Pretpostavljam da je to iskren odnos, pun ljubavi i razumevanja, te da vas dvoje najbolje znate šta želite, a šta ne. Zato zaista ne treba da brineš šta drugi misle. Neki vam zavide, drugi se čude, treći se pitaju zašto još niste imali seks. Naravno, vaša veza izaziva pažnju i znatiželju, jer tako nešto u vašim godinama nije uobičajeno. A to da li ste imali odnose ili ne, stvar je vaše intime i to ne moraš ni sa kim da deliš.
Mislim da si još mlada i da ima dovoljno vremena za seks. Tako da je to što još niste spavali sasvim normalno. Ne treba da žurite. Uradićeš to kad budeš spremna. Najvažnije je da je to ono što ti želiš. Čak i ukoliko tvoj dečko to bude tražio, a ti ne budeš sigurna, moraćeš to da mu objasniš. On, s druge strane, treba da te razume i poštuje tvoje stavove. A s obzirom na to da ste bliski, to ne bi trebalo da bude problem. Uvek je najbolje da prvi put spavaš sa nekim prema kome gajiš emocije i ko ti uzvraća ljubav. Pretpostavljam da bi to i njemu bio prvi put, tako da biste zajedno iskusili nešto tako bitno. Pošto ste dugo zajedno i dobro funkionišete, najverovatnije je da ćeš to i uraditi baš sa njim. No, nikad se ne zna. Bilo kako bilo, pre nego što se odlučiš na tako važan korak, moraš biti sigurna da to želiš upravo tad i upravo sa tom osobom. I povrh toga, dobro se informiši o svim vidovima kontracepije i u dogovoru sa lekarom izaberi onaj koji tebi najviše odgovara.
I na kraju, da zaključimo: bilo da se radi o odnosu sa dečkom ili nekim drugim odlukama koje doneseš, ne treba nikom da se pravdaš. To je tvoj život. Najvažnije je da stojiš iza svojih odluka i postupaka. Budi pametna i uživaj u svojoj vezi, a što se seksa tiče – polako.

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website