Bila sam trudna i sada imam osećaj da ću počiniti greh ako budem imala odnose sa novim dečkom

0
0
  • Guest postavljeno 11/02/2018 03:03

Maloletna sam i bila sam u vezi sa dečkom sa kojim sam izgubila nevinost, a i zatrudnela… Mi sada nismo zajedno, ali ne znam zašto, imam osećaj kao da ću počiniti greh ako budem imala odnose sa nekim drugim dečkom, iako imam veliku potrebu za sexom. Ne znam zašto se tako osećam, može savet?

inteen: Draga čitateljko, pitanje koje si postavila je dosta šturo i ne daje dovoljno podataka za dublji odgovor. Pretpostavljam da si abortirala ali ne znam tačno kako si prošla kroz ceo taj proces koji je svakako težak. Ne znam da li ti je dečko bio podrška pri abortusu, niti da li su roditelji bili uz tebe, kakav je bio taj raskid, koliko je trajala veza, u kakvim ste sada odnosima. Kakvo je bilo prvo seksualno iskustvo, koliko si čekala, da li je bilo prijatno ili ne itd. Od toga zavise kasnija stupanja u seksualne odnose, veze, poverenje…
Ti si ambivalentna prema seksu, to je normalno, svi smo ambivalentni prema većini stvari, ali je za tebe očito seks nešto vrlo prijatno ali i grešno i prljavo, zabranjeno i zbog iskustva sa trudnoćom, potencijalno opasno. Ono što mogu da pretpostavim je da priča sa bivšim dečkom nije u potpunosti razrešena, neke stvari su ostale nedorečene, možda imaš osećaj da si bila nefer prema njemu, ili on prema tebi, pa te je sad strah da će i drugi biti takvi, i sve to ti ne da da nastaviš dalje. Takođe je moguće da nisi u potpunosti svarila abortus, jer to jeste jako teška stvar za prevazilaženje, i nekako želiš da jedno vreme budeš zaštićena od takvih stvari, vratiš se malo unazad, u detinjstvo, gde nisi imala takve probleme, pa si načinila seks neprihvatljivim, jer nema bolje kontracepcije od apstinencije. Mogu još da pretpostavim da je poruka koju nosiš iz porodice vezano za seks isto tako nejasna, ti nisi sigurna da li je seks lep i dozvoljen ili zabranjen, prljav i opasan. Ti ga želiš ali se plašiš da ćeš se posle kajati.
Dakle, meni je teško da odgovorim na tvoje pitanje jer mislim da je dublje nego što deluje, iziskuje ozbiljniji razgovor i prevazilazi obime savetodavnog sajta. Verujem da bi valjalo da porazgovaraš sa nekim profesionalcem, najbolje da počneš od školskog psihologa, a on te može uputiti dalje. Dosta je važno da razrešiš taj konflikt koji imaš sa seksom, kako bi u budućnosti mogla normalno da stupaš u veze i vezuješ se za ljude bez straha. Ja ne mogu drugi savet da ti dam sem da ti kažem da je seks OK, nema potrebe da te grize savest i danas je u redu imati više od jednog partnera, niko te neće osuđivati zbog toga. Ali, isto tako znam da ovo neće promeniti kako se osećaš jer je problem na dubljem nivou i nije dovoljno da ti neko kaže da je sve to u redu, već ti moraš da otkriješ zašto u tvojoj glavi nije dozvoljeno da uživaš u seksu.
Na kraju te samo molim da budeš oprezna što se trudnoće tiče. Sigurna sam da ne želiš da ti se ponovi takvo iskustvo i ne znam kako se to dogodilo, ali zaista moraš biti sama odgovorna za svoje postupke jer, pogotovo kad je trudnoća u pitanju, ti si ta koja trpi najveće posledice. Dakle, uvek insistiraj na zaštiti i nemoj da dozvoliš da te neko nagovori na bilo šta drugačije. Čuvaj sebe.

Piše: Jovana Vuković, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website