Kako da se oslobodim srama svog nagog tela i kako da reagujem nakon prvog seksa?

0
0
  • inteen postavljeno 16/02/2018 02:45

Mislim da sam spremna na seksulni odnos, ali me muče neka pitanja… Kako da znam da je seksualni odnos bio zaštićen iako se koristi kontracepcija (msm da li postoji mogućnost trudnoće iako se korisi zaštita)? Kako da se oslobodim srama, svog nagog tela? Kako da reagujem nakon završetka odnosa (znm da zavisi od mesta gde bi to radili, od nas samih i mnogo toga). Ali da li da ga na kraju poljubim, posle ustanem i odem pod tuš ili obučem stvari i normalno nastavimo dalje? Hvala unpred na odgovoru.

inteen: Draga čitateljko, pretpostavljam da si u vezi čim razmišljaš o tome da spavaš sa dečkom i misliš da si spremna za to. Ipak, nisi rekla koliko vam je godina, koliko ste zajedno, niti si opisala vaš odnos. U svakom slučaju, mnogo puta smo pisali o tome, pa se nadam da si čitala naše odgovore i zaista si sigurna da je došao taj trenutak i pored sebe imaš pravog momka. Nemoj da radiš ništa ishitreno, niti pod bilo kakvim pritiskom (zato što to dečko želi, misliš da je vreme, većina tvojih drugarica više nije nevina…). To je važan korak u životu svake devojke, pa i mladića, i tako mu treba i pristupiti.
E sad, što se tiče zaštite, ako sve uradite kako treba, šanse da zatrudniš se svode skoro na nulu. Ne bi bilo loše da pre stupanja u intimne odnose porazgovaraš sa momkom, a potom se konsultuješ i sa ginekologom kako bi utvrdila koji je vid kontracepcije najbolji za vas. Mladim parovima se najčešće savetuje upotreba kondoma koji štiti i od trudnoće i od polno prenosivih bolesti. Možeš pročitati naše članke Da li je moguće da sam trudna ako sam imala seks sa zaštitom?, Molim vas recite mi nešto više o kontracepciji i 5 stvari koje zaista treba da znaš o kondomima.
Kada je reč o stidu, razumljivo je da osećaš nelagodu što ćeš se prvi put skinuti pred momkom. Međutim, da bi se to predupredilo, trebalo bi da idete postepeno. Ako već govoriš o intimnim odnosima, trebalo bi da imaš poverenja u dečka i osećaš da te ceni i poštuje. Potom, verujem da ste se već mazili, tako da je on dodirujući te na neki način upoznao tvoje telo. Svakako da to nije isto, ali je olakšavajuća okolnost. Stoga treba da idete postepeno, krenete od poljubaca i dodirivanja i tek kasnije pređete na sledeću etapu. To se čak ne mora desiti odjednom. Neka se stvari odvijaju lagano, kako bi tebi bilo što prijatnije. Treba da znaš da i pošto pristaneš na seks, u bilo kom momentu možeš da kažeš ne i dečko mora da poštuje tvoju želju. Dakle, uvek imaš pravo da se predomisliš. A desiće se situacija u kojoj ćeš prevazići stid ili će ga tvoja želja nadjačati, pa ćeš prestati da razmišlja o tome i prepustiti se. Ne brini, i on će biti dovoljno zbunjen i preokupiran svojim brigama, i on će se pitati kako izgleda nag, da li će ti se dopasti, hoće li sve uraditi kako treba… Zato u tom smisli ne treba mnogo da se stresiraš. I, kao što i sama znaš, niko nije savršen.
Na kraju intimnog odnosa, mnogi parovi vole da ostanu malo zajedno, dodatno uživaju u zagrljaju, u prisnosti i razmene još poneki poljubac i nežnost, kako im godi. Sve je to individualna stvar i zavisi od okolnosti, tebe i partnera. Videćeš već sama. Budi spremna na to da je moguće da će te prvi seks boleti. Od pomoći ti može biti i naš tekst Kako da se opustim kada prvi put budem spavala sa dečkom?. Nadam se da sam pomogla i približila ti neke stvari. Slobodno nam se javi opet, ako budeš imala još nekih dilema. Želim ti mnogo sreće!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website