Razmišljam o prvom vođenju ljubavi sa dečkom koji je nevin kao i ja

0
0
  • Guest postavljeno 12/11/2016 20:13

Imam skoro 17 godina i tri meseca se zabavljam sa dečkom (18). Super se razumemo i slažemo, o svemu otvoreno pričamo. Veza je na daljinu, a ja živim sama i jednom prilikom je prespavao kod mene. Bilo je prilično opušteno i otada stalno razmišljam o prvom vođenju ljubavi. Inače i on je nevin kao i ja. Šta je vaš savet?

inteen: Draga sedamnaestogodišnjakinjo, takva razmišljanja potpuno su razumljiva u tvom uzrastu, pogotovo što si u vezi punoj razumevanja i ljubavi. Na osnovu onog što kažeš čini se da je tvoj odnos sa dečkom upravo takav. Istina, po mom mišljenju, vaša relacija još treba da se razvija, jer tri meseca nije dug period. Trebalo bi još malo da se upoznate i produbite odnos da biste se upustili u tako nešto. Seks je vrlo ozbiljna stvar i tako mu treba i pristupiti. Takođe, najbolje bi bilo da i sa njim popričaš na tu temu, da mu otvoreno kažeš da razmišljaš o seksu i da bi, eventualno, želela da to učiniš sa njim kada dođe vreme.
Veoma je lepo što bi i njemu to bio prvi put jer ćete biti u istoj poziciji: i on će biti podjednako nervozan i uplašen kao i ti. Zajedno ćete podeliti jedno tako značajno iskustvo i zauvek ćete jedno drugom ostati u sećanju.
Ne mogu da ti kažem da li jesi ili nisi spremna na seksualni odnos. To možeš jedino sama da zaključiš. Na slična pitanja već smo dali odgovore, pa pročitaj tekstove Dogovorila sam se sa dečkom da imamo seks, ali nisam sigurna da li je prerano; Sa dečkom otvoreno razgovaram o seksu, ali sam još zbunjena kada je reč o toj temi, koji ti mogu unekoliko pomoći. I tvojim vršnjakinjama smo napomenuli da treba da prave razliku između nervoze zbog prvog puta i nespremnosti. Isto tako, kada sa dečkom odeš dalje od poljupca, proceni koliko ti je to prijatno i stidiš li se kada se skineš pred njim. Ukoliko se osećaš opušteno i sigurno dok se mazite, verovatno se približavaš trenutku kada ćeš znati da si spremna da krenete korak dalje. Nemoj da reaguješ na prvu želju. Dozvoli da vreme učini svoje. Stvarno nema potrebe da žuriš. Kao što sam rekla, pusti da se ta veza još malo razvije. Postepeno ćete se još zbližiti i stvari će se odvijati prirodno i za tebe, i za njega. Samo nemoj nikako da dozvoliš da on ili možda drugarice koje su već imale seks izvrše pritisak na tebe. To treba da uradiš onda kad budeš sasvim sigurna i isključivo zbog sebe, a ne zbog nekog drugog.
Pre nego što stupiš u seksualne odnose, dobro se informiši o kontracepciji i obavezno se sa momkom dogovori koji ćete vid zaštite koristiti. Još ste premladi da biste se suočavali sa problemom neželjene trudnoće. Budi pametna. Ništa se neće promeniti ukoliko malo sačekate. Ne radi ništa ishitreno, sve će doći na svoje.
Možeš pročitati i: Dečko i ja želimo zajedno da izgubimo nevinost, ali se plašimo da smo premladi.

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website