Da li je moguće zaljubiti se u nekog preko interneta?

0
0
  • Guest postavljeno 13/11/2016 02:37

Znam da nema nikakve veze sa pitanjima koja se uglavnom ovde postavljaju, ali moram da pitam. Imam 17 godina i nekoliko puta sam se dopisivala sa dečkom koji je par godina stariji, nismo se lično upoznali. Da li je moguće da sam se zaljubila u nekog koga malo poznajem i čiji fizički izgled znam sa slike na fejsu, a jednom sam ga videla u gradu pre nego što smo počeli da se dopisujemo?

inteen: Draga tinejdžerko, situacija koju si opisala nije neobična. Nije retkost da se neko, pogotovo u tvojim godinama, zaljubi u osobu koju poznaje samo preko interneta. Nekoliko informacija o njemu, obostrana pažnja i poznavanje fizičkog izgleda na osnovu fotografije i jednog susreta jesu dovoljni da se razviju romantična osećanja.
Tokom tih nekoliko razgovora verovatno si saznala nešto što ti se dopalo, pružili ste pažnju jedno drugom i njegov izgled ti očigledno odgovara. Koliko sam razumela, tebe zanima da li je moguće da si se zaljubila na ovaj način. Odgovor je: jeste, moguće je, kao kad je reč o dečku kojeg viđaš u školi ili gradu. Zajedničko ovim situacijama jeste da se osećanja jave nekontrolisano, iako smo svesni da ne znamo mnogo o drugoj osobi. Zaljubljenost učini da toj osobi često pripišemo osobine koje ona možda i nema, i to dosta liči na fantaziju koja je bitan deo cele priče. Koliko god da smo malo bili u kontaktu sa tom osobom, opet je vrlo moguće da stalno mislimo o njoj, maštamo kakvi bi naši susreti mogli da budu, priželjkujemo zajedničke trenutke sa njom, to jest predstavom koju imamo o njoj. Nije loše da imaš u vidu da je on malo stariji, samim tim i iskusniji, i da je važno da ga dosta bolje upoznaš kako bi znala da li je osoba vredna tvoje pažnje i poverenja.
Želim da ti kažem da su ove emocije normalne i da je u redu da ih prihvatiš i uživaš u njima. I u slučaju da se ne čujete i ne viđate, moguće je da i dalje osećaš isto, jer se to održava kroz fantaziju, išćekivanje i gledanje njegovih fotografija. Ohrabrujem te da nastaviš kontakt sa njim i upoznaš ga bolje kako bi stekla realniju sliku kakav je i da li odgovarate jedno drugom. Zaljubljenost jeste lepa i, kao što vidiš, ume da se javi naglo i deluje nerazumno, ali kada nekog bolje upoznamo, isto tako naglo može da prestane. Kako god se vaša priča dalje razvijala, poštuj sebe i svoje potrebe i, pre svega, uživaj u ovim za tebe lepim i uzbudljivim trenucima. Pozdrav!

Piše: Jelena Gogić, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website