Osećam pritisak jer su moje drugarice već imale seksualne odnose

0
0
  • Anonymus postavljeno 09/05/2018 06:49

Zdravo inTeen! Imam 15 godina i u mom društvu se već uveliko priča o seksu. Imam čak par drugarica (uzrasta 14-16 godina) koje su imale prvi sekskualni odnos i koje to meni prepričavaju. Ja sam rekla sebi da ne želim to da uradim sve dok ne pronađem pravu osobu i pravi trenutak za tako nešto, jer smatram da je važno uraditi to iz ljubavi sa nekim od poverenja. Ali kako mi sve više pričaju o tome, sve više imam želju za tim, a nemam čak ni dečka. Takođe, osećam se malo osramoćeno jer sve te moje drugarice koje su spavale sa dečkom imaju odnos pun ljubavi i poštovanja a ja, ponavljam, nemam dečka. Tako da se dosta razlikujem od njih i ponekad osećam neku vrstu pritiska, znam da to nije dobro baš, kao i da mi ne možete dati konkretan savet ali me zanima sve ovo iz vašeg ugla. Veliki pozdrav.

inteen: Draga čitateljko, pravilno razmišljaš i trudiš se da držiš do sebe. Tvoje želje i potrebe jesu najvažnije, a ono što je normalno je da povremeno potpadneš pod uticaj drugih i kreneš da razmišljaš kako mora i treba da imaš nešto što i drugi imaju. I sama si, čini mi se, kada si se odaljila malo od ovog ishitrenog poriva i pomalo prisilnog razmišljanja, shvatila da postoji razlika između osećanja koja se pletu oko pojma želim i onihdrugih koja se pletu oko pojma moram. Ni jedna, ni druga osećanja nisu loša i treba da sarađuju. Međutim, i sama znaš da sve što poželimo često ne može da se desi sad i odmah. Treba vremena.
Ti imaš potrebe koje želiš da zadovoljiš sa nekim koga voliš, ko će imati poštovanja prema tebi, biti ti oslonac i osoba od poverenja. Imaćete zajednička interesovanja i provodićete vreme u mnogim lepim zajedničkim aktivnostima. Ti želiš dečka, ali trenutno izgleda nema kandidata, nema nikog u blizini ko ti se baš sviđa i koga bi želela više i bolje da upoznaš, pa i da uđeš u vezu sa njim. Dakle, moraš da se usmeriš na aktivnije traženje partnera. Posmatraj mladiće oko sebe i razmišljaj o tome ko ti se dopao i zašto, kako bi volela da tvoj dečko izgleda i ponaša se, i inače i prema tebi. Sve su ovo razmišljanja koja idu iz tvojih želja i mogu da ti otvore nove puteve i poznanstva. Probaj da se ne upoređuješ sa svojim drugaricama, već samo sa samom sobom. Razmišljaj u čemu si napredovala i kako. Komunikacija i druženje sa ljudima koji ti se sviđaju i sa momkom koji ti se sviđa mogu biti pravi izvor sreće i istinski pomak u odnosu na tvoju sadašnju situaciju.
A što se tiče seksa, 15 godina je zaista prerano. Mislim da još nije vreme za to. Imaj na umu i da u tom uzrastu mnogi preuveličavaju svoja iskustva i ne govore istinu. Bilo kako bilo, svako sledi svoj tempo. Ne treba da žuriš i uradiš nešto ishitreno, jer u tom slučaju postoji šansa da se pokaješ. Možeš pročitati i naše tekstove Imam 15 godina a moj dečko 18 i ne znam da li da imam seks sa njim i Kada je neko emocionalno i fizički spreman da ima seksualni odnos?. Želim ti mnogo sreće na putu istraživanja i upoznavanja sebe. Budi slobodna da nam pišeš nadalje i deliš sa nama svoje stavove.

Piše: Jasna Đorđević, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website