Prešao me 9 godina stariji dečko, a ja sam se u njega zaljubila

0
0
  • Anonymus postavljeno 09/05/2018 18:13

Ovako, skoro sam počela da se zabavljam sa nekim dečkom koji je 9 godina stariji od mene. To jeste puno, ali sve je to počelo spontano. Viđali smo se u kafiću i tako par puta išli zajedno kući, bili smo zajedno. I sve je bilo super dok me je jednom vozio kući i pričali smo o tome svemu, rekla sam mu kako ne želim da se zajebavam, da nisam taj tip. Odgovorio mi je kako može on i ozbiljno, tema je o tome bila. I posle toga smo se čuli par puta i nije bilo više to to. Verovatno sam ja njemu bila još jedna u nizu za zajebanciju, nažalost! I eto, patim dosta. Mislim da sam se zaljubila. Ali primetila sam u par slučajeva da je bio ljubomoran kad sam bila u društvu drugih momaka, nestao je uvek kad me je video sa njima. Bila sam spremna sve da mu dam, koliko sam se zaljubila. Ali ne znam kako da se iskontrolišem i da se sklonim, jer na kraju neće biti dobro…

inteen: Draga čitateljko, sama si već sve ispričala i napravila strategiju kako dalje. Nisi nam napisala koliko imate godina ti i tvoja simpatija, niti si nam dala informacije o tome šta se dešavalo u vezi i koliko je ona trajala. Iz tvog pisma mogu da zaključim da nema utemeljenja u realnosti na osnovu kojeg bi mogla da očekuješ nešto ozbiljnije od ovog dečka. Vaš odnos je bio na početku i i nije bilo obostrane volje da se razvije te je, kao što i sama pišeš, bolje da se okreneš nečem drugom i novom. Nezgodno je kada u nešto sumnjamo, a naročito kada sumnjamo da sa dečkom može biti ono pravo i u njegove kvalitete, iskrenost i integritet. Kada je tako, najbolje je da se promeni fokus i pokuca na neka nova vrata.
Zaljubljenost je normalna pojava, ne samo u tinejdžerskim godinama nego i kasnije, kao što je normalno i da prema nečemu budemo ambivalentni – da imamo suprotna osećanja. Desi se ponekad da nam se neko i sviđa i ne sviđa i motivi nam se sukobljavaju, kao što je kod tebe slučaj. Takav unutrašnji konflikt je iscrpljujući i treba ga prekinuti.  Za razliku od ljubavi, zaljubljenost je prolazno stanje. Možemo u nekoga biti zaljubljeni nedelju dana ili nekoliko meseci, ali ako se privlačnost i strast koja postoji ne realizuju i ne nadograde kroz odnos bliskosti i zajedničko provođenje vremena, teško da će sve to prerasti u vezu. Ne kažem da nije moguće da se iz kombinacije ili šeme izrodi i odnos posvećenosti, već želim da kažem da u tom slučaju treba da postoji obostrana posvećenost, zajednička interesovanja i aktivnosti.
Otežavajuća okolnost u ovoj priči je i razlika u godinama. Veoma se razlikuje iskustvo ljudi među kojima postoji 9 godina razlike u uzrastu. Ti si neko kome je potrebno da se zaljubi, voli, bude voljen i pažen, i bude u vezi. Treba ti neko sa kim ćeš razvijati bliskost, razumevanje i dublja osećanja i zaista mislim da bi te bolje razumeo neko ko ti je bliži po godinama. Ne znam kakav je životni stil tvoje starije simpatije i kakav mu je bekgraund, ali mi iz tvog pisma deluje da je nestalan i pomalo neuhvatljiv. Nekome ko želi vezu to nikako ne može da odgovara. Zato stisni zube i sačekaj da vreme uradi svoje i odnosi sa drugim ljudima i drugim zanimljivim momcima stupe na scenu i dobiju primat. Povedi se mišlju da je svako iskustvo dobar životni učitelj. Možeš pročitati i naše tekstove Šta da radim, zaljubljena sam u dečka koji je ’96. godište, a ja sam ’02? i Dečko me je razočarao, ali ne mogu da ga zaboravim. U svakom slučaju, nema ti druge nego da ga izbaciš iz sistema. Srećno!

Piše: Jasna Đorđević, psiholog

 

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website