Videla sam roditelje tokom seksa i ne znam da li je to moglo ostaviti posledice na mene?

0
0
  • Anonymus postavljeno 14/05/2018 21:19

Dobar dan. Imam jedno pitanje. Kao mala sam par puta videla roditelje tokom seksa, ništa dugotrajno, ali sam ih videla bez odeće. Da li je to moglo ostaviti posledice na moju psihu?

inteen: Draga čitateljko, prisustvovanje primarnoj sceni ili svedočenje seksualnom činu roditelja može, a i ne mora da ostavi posledice na dete. Smatra se da u uslovima loših i disfunkcionalnih porodičnih odnosa to može da proizvede veću ranjivost kod deteta kroz anksioznost, pojačanu erotizaciju i oblike sadomazohističkih fantazija ili ispoljavanja. Sa druge strane, harmonični odnosi roditeljskog para i dobra porodična utemeljenost sačuvaće dete i od ovakvih iskustava, koja nisu uzrasno adekvatna. Naime, većina dece nije dovoljno zrela da razume grubost u kontekstu fizičkog ispoljavanja ljubavi, te zato viđenje roditeljskog ljubavnog čina može da isprovocira strah. Međutim, u poslednje vreme rade se studije o pozitivnim efektima ovakvog iskustva, jer veliki je broj ljudi koji su ga iskusili, a mentalno su potpuno zdravi. Njima to iskustvo služi kao smernica u životu, a ne kao kočnica. Nisi nam rekla koliko si godina imala kada se to dešavalo, niti zašto se sad vraćaš na prošlost i razmišljaš o tome. Da li je to povezano sa ispoljavanjima tvoje seksualnosti, dilemama i brigama koje možda imaš?
Ono što je fakat je da teško da ima nekoga ko nije video rodtelje golišave makar jednom u životu. Nije ni normalno ako se to baš nikada ne dešava, jer dete uči kroz lični primer, a jedan od ličnih primera koji roditelji treba da daju deci je i taj da je dobro i zdravo da poznajemo i volimo svoje telo. Deca koja imaju dobru komunikaciju i topao odnos, odnos ljubavi sa roditeljima, nemaju problem da neke istine o telu i seksualnosti apsorbuju u svoj mentalni sistem i racionalno ih koriste tokom svog života. Ukoliko imaš još pitanja o ovakvim i sličnim temama, slobodno piši. Sve najbolje ti želim.

Piše: Jasna Đorđević, psiholog

  • You must to post comments
0
0

Jel mozes da me posavetuješ sve o prvom seksu? Sve kako i sta? Dal boli? Sve mi objasni,aj molim te

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website