Kako da kažem roditeljima da imam dečka?

0
0
  • Anonymus postavljeno 08/06/2018 16:03

Zdravo InTeen. Imam 14 godina i u vezi sam sa dečkom već pola godine. Ja imam problem sa roditeljima. Svaka viđanja sa njim sam pretvarala u to da idem da se vidim sa drugaricama, jer ako kažem da idem da se vidim sa njim ne bi me pustili. A i inače retko kad izlazim negde. Možda jednom u 3 meseca. Sad ja ne bih volela da lažem roditelje. Želim da im kažem da imam dečka i da ga volim ali ne znam na koji način da kažem to kako se ne bi naljutili. Šta da radim? 

inteen: Draga čitateljko, sasvim je razumljivo da želiš da obelodaniš svoju ljubav roditeljima. Sa druge strane, razumljivo je i to da su u pojedinim slučajevima roditelji skloni da previše štite svoju decu I gledaju ih kao mlađe i manje kompetentne od onoga kakvi zaista jesu. Sve je to normalno da se smanji strah I nespokojstvo koje roditelji zasigurno osećaju. Period adolescencije je period navikavanja kako za tebe, tako i za tvoje roditelje. Ti odrastaš, ali i oni odrastaju zajedno sa tobom. Puno toga se i promenilo od vremena kada su oni bili mladi, te im je potrebno malo “podešavanja”. U tome ti, zaista, možeš da im pomogneš.
Ono što mogu da ti kažem, a što ti i sama već intuitivno shvataš, je da od tebe i tvog umeća zavisi koliko će tvoji roditelji uspeti da razumeju i private tvoje potrebe, želje i tvoj život.  Kažeš da retko izlaziš – jednom u tri meseca. Moj prvi predlog bi bio da poučestališ izlaske, i da im sledeći put kažeš da izlaziš sa društvom. Dozirano im otkrivaj informacije ako pitaju sa kim ideš.
Mogla bi i otvoreno da razgovaraš sa njima, da im kažeš kako ti se sviđa jedan dečko i kako si se zaljubila. Videćeš kako će reagovati nakon toga. Ne zaboravi da istakneš jake strane svog dečka. Ukoliko budu blagonakloni, polako ćeš uvoditi u vaš zajednički život ono što misliš da treba a tiče se tvog ljubavnog života. U perspektivi to znači da bi roditelje mogla, posle nekog vremena, i da upoznaš sa svojim dečkom.
Sa druge strane, ukoliko naiđeš na neodobravanje, moraćeš da napraviš drugu strategiju i porazgovaraš ozbiljnije sa njima o tome. Ne zaboravi tada, u tim razgovorima, da napomeneš kako sve tvoje drugarice imaju već dečka, a ne samo simpatije i kako je to normalno u tim godinama.
Ono što bi takođe mogla je da nađeš i podršku još neke osobe od poverenje. Možda imaš starijeg brata, sestru sa kojom/kojim bi mogla to da razradiš, ili neku drugu rođaku/rođaka, a možda i neke malo starije prijatelje.
Ovo su neke ideje koje je moguće realizovati. Ti si, naravno, pozvana da budeš kreativna i da smišljaš razne druge načine kako da pridobiješ mamu i tatu. Možda da ih, za početak,  odobrovoljiš pričom o tome kako su se njih dvoje upoznali i počeli da se zabavljaju – kako je za njim sve počelo i kako se razvijalo. Zatraži da ti to ispričaju. Priča s mamom može da se produbi I na teme o njenim ljubavima, da li ih je imala pre tate, I kako je to za nju izgledalo. Želim ti mnogo sreće I piši ukoliko osetiš potrebu za tim. Srdačan pozdrav!

Piše: Jasna Đorđević psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website