Kako da se oslobodim blokade pred momcima?

0
0
  • inteen postavljeno 09/07/2018 22:45

Ćao, InTeen! Više puta si mi pomogao, pa ćeš i ovog puta. Nikad nisam imala dečka, sve je to bilo zamalo. Prvi dečko s kojim sam se dopisivala zvao me je da izađem, ali ja sam uvek imala „nešto” da radim. S drugim dečkom je trebalo da se vidim na rođendanu, ali on nije hteo da se javi, a mene je bilo sram prići. Trećeg sam upoznala dok sam bila u gradu (drugarica ga je poznavala) i izašli smo. On je hteo da me poljubi, ali mene je nešto zakočilo iako sam ja htela da se smuvamo.
Moji mi nikad ništa nisu rekli za momke, tako da to nije problem. Ponekad, kada izađem u klub, imam osećaj kao da me neki dečko gleda i uhvati me nervoza bez razloga. Kako da se oslobodim te blokade?

inteen: Draga tinejdžerko, iako si trenutno toga nesvesna, ti ipak duboko u sebi znaš zašto izbegavaš muško društvo. Ako si muvanje postavila sebi kao prioritet, kako to da si imala da radiš „nešto drugo” u prvoj opisanoj situaciji? Zvuči kao da ti se taj dečko nije mnogo dopao, što je potpuno u redu. Iako to žarko želiš, ne mora prva veza da se ostvari po svaku cenu. Ne treba da se upuštaš u vezu, ako ti se dečko ne sviđa dovoljno, samo da bi imala novu uzbudljivu temu za tračarenje s drugaricama ili da bi to jednostavno „skinula” s dnevnog reda i zaustavila zadirkivanja i prozivanja.
I u drugom slučaju verovatno znaš zašto te je bilo sramota da priđeš dečku na rođendanu. Možda si se posramila zbog očiju i jezika drugih ljudi ili si pogrešno zaključila da on tebi nije prvi prišao, jer mu se, u stvari, ne sviđaš. Ne znam šta ti je tada prošlo kroz glavu i kakve si sve fantazije imala: da ćeš se izblamirati, reći nešto pogrešno, da će se okrenuti i otići, ismejati te s drugarima i sl. Nije uspelo ni direktno, niti na javnom mestu, a ni preko posrednika (drugarice), kako navodiš u trećem delu.
Pretpostavljam da si pomislila da je dečko navalio da te poljubi već na prvom dejtu, a pri tom niste bili sami. Bilo bi bolje da ste se povezali preko drugarice, izlazili zajedno neko vreme, dopisivali se, što bi vodilo ka sledećem dejtu i napokon vezi. Mogla si da mu kažeš da smatraš da idete prebrzo i volela bi da ga upoznaš malo bolje kroz zajednička interesovanja, pa tako da odete u bioskop, šetnju, na bazen i sl. pre nego što se dogodi prvi poljubac. Mogli ste da spojite društva, nelagoda bi se smanjila, dobro biste se zabavili, a možda bi to kulminiralo još kojim parom, pa se ne bi osećala izloženo i čudno. Nema veze, nije još ništa izgubljeno, biće novih prilika koje ćeš moći da iskoristiš. Izlaziš, aktivna si i sigurno će se naći još neki simpatičan dečko, zainteresovan za flert. Do tada, preporučujem ti da pročitaš neke od naših članaka na sličnu temu: Želim da se smuvam sa dečkom, kako to da izvedem?, Kako da prevaziđem stidljivost kada su momci u pitanju? i Kako da stupim u prvu vezu i kako treba da se odvija prvi dejt?. Držimo ti palčeve!

Piše: Vanja Dimitrijević, psiholog, teen coach
Blog: https://vanjadtinkouc.wordpress.com/
Instagram: https://www.instagram.com/vanjadtinkouc/

  • You must to post comments
0
0

Inace, prvi mi se nije svidjao mnogo, dok sam sa drugim htela da probam da budemo zajedno.

  • You must to post comments
0
0

Thanks for intniducorg a little rationality into this debate.

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website