Da li se vaginalni otvor pere?

1
0
  • inteen postavljeno 07/08/2018 00:23

Da li se vaginalni otvor pere? Ako je odgovor DA, Kako?

inteen: Draga čitateljko, vagina u stvari čisti samu sebe jer ima nisku pH vrednost koja sprečava razvoj loših bakterija. Dakle, sekret koji ona izlučuje je sasvim normalan. Ako se sredstvima za pranje poremeti pH, može doći do širenja bakterija i pojave gljivica ili raznih infekcija. Higijena intimne regije je vrlo važna, ali isto tako ne treba preterivati.
Nije poželjno korišćenje gelova za tuširanje i agresivnih i jakih sapuna. Dovoljna je upotreba blagih sapuna. A u apoteci ili bolje snabdevenoj parfimeriji možeš potražiti i specijalne preparate određene kiselosti. To su sredstva s biljnim ekstraktima koji ne nadražuju sluzokožu i sprečavaju upalu. Bitno je da ti proizvodi imaju pH oznaku od 3,8 do 4,5 jer tada neće doći do promene bakteriološke sredine u vagini. Osim ukoliko ti lekar to ne preporuči, zabranjena su unutrašnja ispiranja, jer se time povećava mogućnost infekcije. To područje neophodno je temeljno, ali nežno prosušiti, pošto je vlažna sredina pogodna za razvoj kandide. Bitno je da nosiš pamučni donji veš i izbegavaš dnevne uloške.
U toku menstrualnog ciklusa uloške treba menjati na svakih 4-6 sati. Prilikom ispiranja vodom, mlaz i pokreti ruke treba da budu usmereni odozgo naniže, odnosno prema anusu, da ne bi došlo do prenošenja mikroorganizama. Takođe, u vaginalni otvor ne treba usmeriti snažan mlaz vode kako se ne bi sprao zaštitni„film“ koji sprečava prodor bakterija u vaginu. Pročitaj i naše tekstove Nekoliko ozbiljnih razloga zašto ne treba da nosiš tange i Šta da radim ako imam prekomerni sekret?. Prati nas i dalje. Pozdrav!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website