Da li sam manje vredna u očima svog dečka jer sam se jednom prilikom prepustila strasti?

0
0
  • Anonymus postavljeno 11/10/2018 12:31

Ovako, imam dečka i sa njim sam već malo više od pola godine. Imamo divan odnos u kojem volimo i poštujemo jedan drugog. Uživam u provedenom vremenu sa njim i u našim razgovorima. Toliko me voli da ne želi da me iskoristi i ima odnose sa mnom sada, nego ćemo to ostaviti za neku budućnost. Želimo da oboje budemo sigurni da je to to, da se bolje upoznamo, i ne svedemo odnos samo na seksualnu stranu veze koja može da postane navika i izgurne ostalo što je lepo, nego da se upoznajemo i više razgovaramo, da ne žurimo. Dakle, ne idemo duboko u neke intimne postupke, ali ipak postoji određena doza nežnosti, kao i granice. Negde na samom početku našu vezu smo započeli sa nekim malo ozbiljnijim intimnim postupcima u trenucima kad smo bili sami i odvojeni od janosti. Ni on, ni ja se nismo iskontrolosali, on se uzbudio, meni je to prijalo i nisam ga prekidala, a verujem da je i njemu. Granice odmah u početku nisu postojale. Nismo imali odnose, ali mogu da kažem da je to sve bilo nešto novo za mene, jer do tad nisam imala dečka. Nakon toga smo razgovarali posle nekog vremena i on mi se izvinio i postavio granice, kao što sam već rekla. Rekao je da ne želi da više dođemo do toga za sada, da je prebrzo, jer ne želi da me iskoristi. On smatra sebe krivim za to i kaže da je bolje da ipak postoji neka fizička “distanca”, odnosno granica, kako bi mogao da se iskontroliše. I odlučili smo da nećemo više ostajati sami kao način da izbegnemo tu ozbiljnu igru koju samo korak deli od seksualnog odnosa. Moje pitanje je sledeće: Da li sam ja zbog toga što ga nisam prekinula postala manje vredna u njegovim očima? Šta je ono što je moglo njemu da da iskumunicira kroz tu situaciju? 

inteen: Draga čitateljko, nisi nam dala informacije da li postoji razlika u godinama među vama i kolika je. Nekako se stiče utisak da je on malo stariji i iskusniji od tebe. Empirija pokazuje da devojke u proseku stupaju ranije u intimne odnose sa momcima koji su stariji od njih i već imaju definisan seksualni život. Dobro je što se suzdržao s obzirom na to da ti nemaš toliko iskustva i to bi ti bilo lepo ali i vrlo stresno. Nije dobro to što on misli da bi te samo iskoristio, ako bi prešao tu granicu i ti o sebi misliš loše posle tih petinga i veće intimnosti, kako navodiš. Čini mi se da njegove izjave imaju veze više sa njim samim i njegovim ponašanjem, nego sa tvojim. Ne znam kakva on iskustva ima i kako se ranije ophodio prema devojkama, ali je moguće da se plaši da mu odnos neće biti više toliko zanimljiv ako prerano dođe do seksa. Možda je to želeo da ti stavi do znanja i napomene. Ti si takođe lepo uvidela da nije preporučljivo, ako želite da ostvarite čvrstu vezu, da vam se viđanje, druženje i odnos svede samo na seks, već da je potrebno da najpre izgradite dozu bliskosti, poverenja i definišete donekle interesovanja i zajedničko provođenje vremena. Ako možete da budete prijatelji, seks će samo to upotpuniti, ulepšati i zaokružiti. Ono što ja primećujem i osećam je da ti imaš pomešana osećanja u vezi sa svim ovim i nekako više pratiš šta ti on govori, nego što sama promišljaš, šta želiš I kako želiš. On misli da bi te brže “izgustirao” ako se prerano seksualno zbližite i povežete, a kako ti razmišljaš po tom pitanju? Da li bi ti mogla da aktiviraš zaštitne mehanizme ukoliko bi ponovo došlo do neke intimnije situacije ili bi se prepustila. Razmisli o tome. Vrlo je važno da znaš šta u ovom trenutku hoćeš, a šta nećeš i dokle želiš da ideš, jer je fizičko ispoljavanje ljubavi sastavni deo svake partnerske veze. Ono što moram da ti kažem je da ne bi trebalo sebe da osuđuješ zbog svog postupka jer nije uvek moguće iskontrolisati se, naročito kada je privlačnost i strast u pitanju, jer strast je moćna emocija. Ako misliš da te suviše privlači, a ipak je prerano za seksualne odnose i želiš bolje da ga upoznaš, drži se tih granica koje ste postavili, pa ćeš vremenom videti da li ti on sasvim odgovara ili ne. U međuvremenu bi mogla malo više da istražiš svoje razloge bivanja u vezi sa njim, iskomuniciraš sa njim njegovo iskustvo i ljubavni život, kao i da porazgovaraš sa drugaricama i saznaš o njihovim ljubavnim i seksualnim iskustvima. Nekada iskustva drugih i razmena mišljenja sa bliskim osobama i osobama od poverenja, bilo da su vršnjaci ili odrasli, itekako može da pomogne. Želim ti mnogo sreće! Lep pozdrav.

Piše: Jasna Đorđević, psiholog

  • You must to post comments
0
0

Mislim da treba otvoreno da porazgovaras sa njim. Ne bi on bio sa tobom da si mu manje vredna. Samo ne zeli da se kasnije kajes zbog svojih postupaka

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website