Da li je neprimereno da se s 15 godina ljubim i držim za ruke sa dečkom?

0
0
  • inteen postavljeno 27/10/2018 09:41

Zdravo, imam 15 godina, a moj dečko 17. U vezi smo 6 dana. Za ovo kratko vreme smo se baš dosta zbližili i o svemu možemo da pričamo. Sviđamo se jedno drugom i kako vreme prolazi počinjemo i da se volimo. Moja majka je već drugog dana kada sam joj rekla saznala za našu vezu i upozorila me da ne radim neke stvari zbog kojih bi i mene i nju bilo sramota. Ja to naravno ne bih radila jer nisam takva i znam šta smem, a šta ne. Ona je meni preksinoć rekla da se sa njim još ni za ruku ne držim jer još kao nije vreme, već da samo pričamo. Ja ne znam šta ona misli. Da imam dečka a da samo pričamo… Hahahaha… Mi ne možemo da odolimo jedno drugom jer smo zaljubljeni i držimo se za ruke i ljubimo se. Tu ima još jedan problem. Da me neko ne vidi i kaže mom tati. Jer moj tata ne zna i bolje je da ne zna jer bi mi sve upropastio. Ja se sada pitam da li je pogrešno to što ja radim sa dečkom, neprimereno ili šta već? Šta vi mislite da je prikladno da se radi u ovim godinama i na kom mestu?

inteen: Draga čitateljko, kao što si i sama primetila, vi ste veoma kratko zajedno. Verujem da se sviđate jedno drugom i lepo se slažete, ali zaista je rano govoriti o ljubavi, pa čak i zaljubljenosti. Jeste malo smešno što mama očekuje da se držite za ruke, normalno je da se ljubite, ali je takođe važno da budeš oprezna i ipak ne dozvoliš da stvar ode predaleko. Mora da prođe još dosta vremena pre nego što ćeš moći da kažeš da svog dečka poznaješ, veruješ mu, voliš ga i možda si spremna na neki sledeći korak. Tu je prisutna i razlika u godinama, te pretpostavljam da je on prošao neke stvari koje ti još nisi i zato je bitno da ideš svojim tempom i ne žuriš. Mislim da su za sada ljubljenje, držanje za ruku, zajednički izlasci i šetnje sasvim dovoljni. Nakon nekog vremena, a ti ćeš sama morati da oceniš kada (što zavisi od tvoje spremnosti ali i kvaliteta vaše veze i poverenja među vama), počećete da se mazite i malo više dodirujete, ali to može da sačeka nekoliko meseci. I, naravno, ako se dovoljno dugo budete zabavljali, pojaviće se i pitanje seksa, ali trenutno ne treba da razmišljaš o tome. Baci pogled na ostala pitanja na našem sajtu jer se dosta njih tiče veza, pa ćeš pronaći tekstove o stvarima koje te muče.
Ako si već dovoljno otvorena prema mami i slobodna da sa njom deliš dešavanja u životu, onda ćeš joj sigurno posle nekog vremena reći da se ipak ljubite i onda ćeš možda moći da se savetuješ s njom oko ostalih stvari. Dosta je zgodno biti blizak sa roditeljima jer nam oni uvek žele najbolje a njihovi saveti umeju da budu neprocenjivi. Što se tate tiče, iz tvog posta pretpostavljam da je strog i ne bi odobrio tu vezu. Ne znam zašto je tako i ne znam koliko je strog, ali prvo porazgovaraj s mamom i vidi da li si u pravu, odnosno da li bi on zaista bio toliko protiv toga. Ako da, onda pokušaj da se ipak malo kriješ. No, moguće je da ti njegovu reakciju zamišljaš mnogo gorom nego što bi bila, a možda i ona može da mu kaže na malo suptilniji način pa da ne doživi sve to tako ozbiljno. Mislim da bi bilo mnogo lakše ako bi mu rekla istinu, jer onda ne bi morala da strahuješ da ne sazna.

Piše: Jovana Baćigalupo, psiholog

  • You must to post comments
0
0

Zašto bi bilo neprimereno. I ja imam 15 godina. Imam dečka i ljubimo se 🙂

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website