Zaljubila sam se u dečka koga sam godinama odbijala

0
0
  • inteen postavljeno 07/11/2018 21:05

Zdravo! I ranije sam Vam pisala, doduše otad je prošlo dosta vremena, otprilike 2 godine. Pisala sam kako me jedan dečak, tada sam imala 14 godina, sada 16, stalno pita da odemo da prošetamo, on je bio zaljubljen u mene i to je trajalo baš dugo, skoro 2-3 godine. Tada ništa nisam osećala prema njemu. Nekoliko puta me je pitao da budemo zajedno, a ja sam ga konstantno odbijala, prosto sam smatrala da je još rano da imam vezu. Nakon završene osnovne škole, on je i dalje bio zaljubljen u mene, a onda smo krenuli u srednju školu i samim tim se manje i viđali. Sada smo druga godina i ja od završetka osnovne škole ne prestajem da mislim na njega. On je, kao i ja, upoznao nove ljude, trenutno ima i devojku, a ja ne mogu da prestanem da razmišljam o njemu. Sećam se koliko sam ga odbijala i samim tim i svakodnevno povređivala, a sada sam se ja zaljubila. Kako da skrenem misli od njega, kako da se to zauvek završi? Neću ni da pokušavam da mu se ponovo približim jer bi imao svako pravo da mi vrati istom merom i ne znam šta da radim. Nadam se da ćete uspeti da mi date bar neki savet i unapred Vam hvala na tome!

inteen: Draga čitateljko, dešava se ponekad da nam se osoba, koja je bila uporna, čak i dosadna, dopadne, i da postanemo opsednuti njom. Olakšavajuća okolnost je što ste sada u različitim sredinama i ne viđate se svaki dan. Znaš kako kažu: Daleko od očiju, daleko od srca. Otežavajuća okolnost, sa druge strane, je to što tebi sad u vidokrugu nije niko nov ko ti se dopada, a sigurna sam da bi se stvorilo bar par kandidata, ako bi se malo pozabavila time, digla glavu i otvorila oči. Skretanjem pažnje na druge zanimljive momke možeš da ga zaboraviš, a još kad uđeš u vezu sa nekim ko ti se dopada, vrlo brzo će sve od ranije izbledeti.
E sad, ne znam koliko si se ti generalno oprobala u flertu i komunikaciji s momcima i vidiš li sebe kao nekog ko je spretan u odnosu s njima. Praksa u toj oblasti nikome nije škodila, pa bih ti savetovala da isprobaš tu posebnu komunikaciju sa prvim koji ti se dopadne. Ponekada imamo zazor od novih iskustava i poznanstava. Umislimo da je sve to teško i komplikovano i ne umemo, zbog sopstvene nezainteresovanosti i lenjosti, sve to da vidimo kao uzbudljivu priču i pozitivan izazov. Tada nam je lakše da se vraćamo u prošlost i vezujemo za neke osobe ili stvari koje nam, ni u vreme kada su se pojavile, nisu bile dovoljno zanimljive. Da li bismo pronalazili izgovore da nam se taj neko zaista mnogo svideo? Najverovatnije ne.
Moram ti reći da je svaki prelaz u životu težak i zahteva nova prilagođavanja, a druga godina srednje škole je vreme velikih previranja. Mlade osobe tada izgrađuju svoj psihoseksualni identitet – definišu sebe i u profesionalnom i u ljubavnom smislu. Vrlo često se tada zapitamo ko smo i šta smo i, ako odmah ne uspemo da pronađemo odgovor, skloni smo da se vraćamo na staro kako bismo skupili snagu za dalje. Tako i deca u predškolskom uzrastu ponekada regrediraju – vrate se na niže uzraste i traže da gledaju crtaće za mlađu decu. Tamo se osećaju sigurno i zaštićeno i sve im je poznato, pa crpe energiju nove poduhvate.
Shvati ovo svoje razmišljanje o dečku kog si odbijala samo kao prikupljanje snage i energije za nove avanture i ljubavi. Želim ti sreću. Mnogo pozdrava.

Piše: Jasna Đorđević, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website