Sviđa mi se dečko iz škole glume

0
0
  • Anonymus postavljeno 11/04/2018 20:39

Zdravo! Imam 15 godina i do sada nisam imala dečka. Može se reći da sam klasična štreberka (povučena, stidljiva, manjka mi samopouzdanja). Kako bih prevazišla tu svoju stidljivost, počela sam da idem u školu glume. Tu ima jedan dečko s kojim sam se za kratko vreme baš zbližila iako smo po karakteru veoma različiti (on je slobodan, druželjubiv, zgotivljen u društvu), a za kojeg ne znam da li smo samo drugovi ili možda baš i ne. Kada smo se tek upoznali, imao je devojku, ali su skoro raskinuli. Tada smo otprilike počeli intenzivno da se dopisujemo (ne prođe dan da ne razmenimo neku poruku). Prolazila sam kroz teži period i tada je bio uz mene, pokušavao da me oraspoloži, udeljuje mi komplimente, pohvaljuje mi izgled. On ponekad piše pesme i prva sam kojoj je pročitao neku pesmu. Ali, kao što rekoh, ne znam da li su sve ovo drugarski gestovi ili nešto više. Kako da saznam to a da on ne pomisli da ja prema njemu gajim neke emocije, jer ako on mene gleda samo kao drugaricu bilo bi mi veoma neprijatno?

inteen: Draga čitateljko, pre svega bih pohvalila tvoju inicijativu da pobediš stidljivost i postaneš društvenija. Nema ništa loše u tome što si štreberka, ako se to odnosi na vredno učenje i različita interesovanja, mnogo čitanja, odlaske u muzeje, neporočnost itd. Ali svakako nije dobro ako to sa sobom vuče sramežljivost koja ti onemogućava da se družiš, izlaziš, imaš prijatelje, momka…

Što se ovog dečka sa glume tiče, ja se nikada ne bih usudila da tvrdim sa stopostotnom sigurnošću da se neko nekome sviđa, ali po ovome što si opisala, deluje mi da mu se dopadaš i želeo bi sa tobom nešto više. Vrlo je moguće da kod njega postoji ista bojazan kao kod tebe, odnosno da nije siguran da li se on tebi sviđa, pa zbog toga ništa ne preduzima. Nisi navela kako se ti ponašaš pred njim, da li si rezervisana ili pokazuješ neku vrstu bliskosti. Ono što bi mogla da uradiš je da mu na suptilan način pokazeš da gajiš simpatije prema njemu. Tako što ćeš, na primer, i ti neku svoju intimu deliti sa njim, reći koliko ti znači to što je bio uz tebe u teškom periodu ili ti dovoljno veruje da ti čita pesme. Na taj način poverićeš mu nešto značajno. Reci mu kako mnogo voliš da provodiš vreme s njim, kao slučajno ga dodirni ili uhvati za ruku, zagrli… I na kraju, možeš ležerno da ga pozoveš da izađete, i time mu daš priliku da napravi prvi korak. U suštini, teško će sve to baš potpuno delovati kao da je drugarski, i ne treba.

Nije sramota biti zaljubljen u nekoga i ne verujem da bi, čak i ako bi on to saznao, to mnogo uticalo na vaš odnos. Nema zašto da te bude stid. Ali razumem da ne želiš da budeš potpuno otvorena. No, ipak razmisli da li je bolje da otkriješ svoju “tajnu”, ili da nikada ne pokušaš i onda sigurno ostaneš bez njega. Dakle, slobodno se malko opusti i pokaži mu da bi želela nešto više. I onda ćeš videti, ako ne iskoristi očigledne prilike, to ili znači da je previše stidljiv ili ipak nije zainteresovan za vezu. U svakom slučaju, nemoj lako da odustaješ, budi svoja, nemoj da se pretvaraš, ali budi i uporna, pokaži mu da si kul lik, lepo vam je zajedno i bili biste super par, kad biste se smuvali. Ideja je da oseti dovoljnu bliskost da poželi da te zagrli, poljubi, da ne budeš samo drugarica sa kojom se druži. Možeš pročitati i naše tekstove Sviđa mi se dečko iz razreda i ne znam kako da mu se približim i Kako da otkrijem osećanja dečka koji mi se dopada?. Nadam se da ćeš uspeti. Srećno i pozdrav.

Piše: Jovana Vuković, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website