Da li je normalno da me ni sa 18 godina ne privlači seks?

1
0
  • inteen postavljeno 12/04/2018 23:02

Da li je normalno da me ne privlači seks ni sa 18 godina? Nekako, sve to mi je odvratno i kada pomislim, a kamoli da uradim to. Zato verovatno i nemam dečka ofc.

inteen: Draga osamnaestogodišnjakinjo, nisi navela šta kod tebe u vezi sa seksom konkretno izaziva gađenje. To može da zavisi od načina na koji smo odgajani, ali načelno mi odrastamo s ubeđenjem da je seks nešto zabranjeno, često prljavo, o tome se ne govori, „to” se ne dira. Ta tema deci je uopšteno nedostupna i zabranjena. Odatle možda dolazi taj tvoj osećaj gadljivosti. I to je normalno u početku, jer još nisi integrisala deo sebe koji postaje seksualno zreo. Seti se da li si pričala s nekim ko je imao neka ružna iskustva ili je nesvesno uticao na tebe da izbegavaš seks. Da nisi možda gledala neki film u kom je prikazan groteskno?
Takvo neprijatno osećanje neće proći samo od sebe. Ukoliko želiš da ga se oslobodiš (a verovatno želiš, čim nam upućuješ takav upit), potreban je lični trud i aktivnost. Dozvoli sebi da promeniš mišljenje. Za početak budi otvorenija za veze, ne samo da bi imala prvo seksualno iskustvo, već kako bi delila osećanja, svakodnevna dešavanja i intimu. Proceni mladiće koji su u tvojoj blizini, ko ti se sve od njih sviđa. Shvati ovo kao malo istraživanje koje praviš kako bi unapredila kvalitet svog života. Komunikacija s nekima od onih koji ti se dopadaju po izgledu, ponašanju i onome što o njima znaš, može da bude o raznim temama: o slobodnom vremenu, interesovanjima, hobijima, društvu, putovanjima, pa i školi i upisu na fakultet.
Svako ima svoj tajming za ljubav i emotivnu vezu. Daj sebi vremena i trudi se da prihvataš sve što ti se dešava kao putokaz ka cilju, a to je pronalaženje pravog monka. Do tada ćeš možda morati da izađeš s nekoliko njih i nekim stvarima koje ti se nude kažeš ne. I verujem da ćeš uz pozitivan stav i istrajnost na kraju ostvariti ono što želiš. Bitno je da kroz odnose sa drugima svakog dana upoznaješ sebe, shvatiš šta ti se sviđa, a šta ne, šta želiš od dečka, šta ne i velika i lepa iskustva će doći.
Mislim da bi istraživanje sopstvenog tela, tj. masturbacija malo pomoglo da prihvatiš svoju seksualnost koja se budi i shvatiš da tu nema ničeg sramotnog. Otvoreni razgovor s drugaricama, sestrama, ili s kim god si dovoljno bliska, rasteretiće te, normalizovati ideju o seksu i on će ti u glavi postati prihvatljiviji.
Ukoliko ti se sve to u vezi sa seksom i oko seksa i dalje bude gadilo, problem je dublji i ne možemo ga rešiti dopisivanjem. U tom slučaju predlažem da se javiš psihologu i zajedno razgrnete sva stara i nekorisna predubeđenja o seksu koja te opterećuju. Želim ti mnogo sreće i prijatnih osećanja.

Piše: Vanja Dimitrijević – psiholog, teen coach
https://vanjadtinkouc.wordpress.com/

  • You must to post comments
0
0

Meni je bilo tako pre poslednje veze u kojoj sam bila. Gadila sam se porno filmova i same pomisli da treba da budem gola pred nekim kao i toga da se nasi polni organi dodiruju ali provodeci vreme sa njim shvatila sam da zapravo sam čin i ne mora da izgleda lepo, vec je lep osecaj koji dolazi sa tim. Mozda kada bi bila u vezi i dozvolila sebi da osetis to uzbudjenje, ne bi tako vise razmisljala.

  • You must to post comments
0
0

možda si jednostavno aseksualna

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website