Da li je moguće da moj dečko i ja dobijemo neku polnu bolest ako smo, pored običnog, imali analni i oralni seks?

0
0
  • Anonymus postavljeno 15/04/2018 10:55

Da li je moguće da moj dečko i ja dobijemo neku polnu bolest ako smo imali analni i oralni pored običnog seksa? On je nekako uspaničen jer je pročitao da se na taj način mogu dobiti sida ili nešto slično, ali oboje smo jedno drugom prvi. Da li postoji mogućnost za pojavu neke bolesti ako to nastavimo da radimo (naravno ako u nekom od odnosa nemamo zaštitu, što je vrlo retko)?

inteen: Draga čitateljko, kažeš da ste prvi jedno drugom, pa se verovatnoća da dobijete polnu bolest samim tim značajno smanjuje. Posebno pitanje je koliko ste iskreni jedno prema drugom i da li ste jedno drugom verni. Čudno je odakle ta bojazan oko polnih bolesti i zbog čega se tvoj dečko toga plaši ako ne menjate partnere i ne varate se. Zaista skoro da nema nikakve šanse da se međusobno zarazite nekom virusnom infekcijom. Sa bakterijama je drugačije, one se razlikuju u crevnoj i vaginalnoj sredini, te bi higijenskije bilo da koristite zaštitu. Kandida i bakterijske infekcije mogu ponekada da se dobiju i zbog fiziološkog i imunološkog nepoklapanja, kao i zbog nečistoće. Možeš pročitati i naše tekstove Problemi nakon analnog seksa i Šta je to oralni, a šta analni seks?. Ono što i sami, verujem, znate je da je kondom najbezbednije sredstvo zaštite i kontracepcije, te ga preporučujem. Pretpostavljam da prilikom vaginalnog seksa kao zaštitu koristite prekid seksualnog odnosa, ali to nije dovoljno da biste se obezbedili od neželjene trudnoće. O tome možeš više saznati u članku Da li je prekid snošaja pouzdana metoda zaštite od trudnoće?.
Pohvalno je ako među vama ima poverenja, dobro se poznajete i delite snažne emocije, pa možete da uživate u intimnim odnosima. Međutim, to poverenje treba da se održava i upražnjava kroz iskrenost i bliskost. Dakle, trebalo bi da možete da razgovarate o svemu da bi vam veza bila dobra, kao i da preuzmete odgovornost za partnera i za sebe. Iza svake odluke koju donesete treba da stanete i poštujete je. Ukoliko hoćete da nastavite vezu, to je odluka koju sami donosite i sa čijim posledicama treba samostalno da se nosite. Ista je priča i ukoliko odlučite da ne bude tako. Srećno.

Piše: Jasna Đorđević, psiholog  

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website