Imam dečka iako mi roditelji to brane

0
0
  • Anonymus postavljeno 15/04/2018 16:17

Zdravo, InTeen! Nekoliko puta ste mi pomogli i od tada nisam imala problema, ali sada imam jedan veliki. Imam 14 godina i imam dečka koji ima 16 ali mi smo u tajnoj vezi zato što su mi moji roditelji zabranili da imam dečka. Juče smo išli tajno da se vidimo i sa njim je bila njegova drugarica i ona nas je uslikala zajedno kako me on grli i on je to stavio na Insta Story ali mene su prepoznali po delu košulje (on je mene na slici zagrlio da se ne primeti ko je), i svi su provalili da sam to ja i svi su mi pisali da li smo on i ja u vezi itd. I tako sam ja rekla da nisam znala da je stavljena slika i da smo se šalili i da sam ga ja udarala i tako nas je uslikala i da sam je naterala da obriše ali nije. Ne znam šta da radim pošto se plašim da će to stići do mog brata a on me uvek izda i ne znam šta će se destiti ako moji roditelji saznaju za ovo. Pomozite mi molim vas!

inteen: Draga čitateljko, nisi nam dala dovoljno podataka o tome šta se sve dešava u tvom okruženju. Nisi nam, na prvom mestu, rekla zašto su ti mama i tata zabranili da imaš dečka, da li je taj dečko problematičan ili si ti zbog veze sa njim možda popustila u školi, pa su zabrinuti. Olakšavajuća okolnost je to što se ne vidiš na slici, tako da samo od tebe zavisi šta ćeš otkriti i koliko. Zavisi, dakle, od tvoje pribranosti i stava kako će drugi to razumeti i reagovati. Ako brat nešto krene da priča, uvek možeš to da negiraš i kažeš da si bila u većem društvu i to je samo jedna od slika koju je tvoja i njegova drugarica napravila. To možeš da kažeš i celom društvu koje je radoznalo i zapitkuje. Svako ponekad blefira, pa možeš i ti. Bitno je da deluješ ubedljivo i budeš jaka u svojoj odluci i na rečima, da deluje kao da i sama veruješ u to.
Sa druge strane, zaista se pitam zašto je vaša veza tajna. Da li tvoji roditelji misle da si premlada da imaš dečka i brinu da sve to ne izmakne kontroli? Pretpostavljam da se ti i on tek upoznajete, pri čemu među vama postoji razlika u uzrastu, a verovatno i iskustvu. Ti si još uvek u osnovnoj školi i nisi tako opuštena s obzirom na to da te čekaju mnoge važne stvari: priprema prijemnog, upis srednje škole, a on je, bar bi tako trebalo da bude, već srednjoškolac. Ti školi više treba da se posvetiš od njega i dobro bi bilo da sebe i svoje obaveze staviš na prvo mesto. Tek kada je tu sve kako treba i organizacija vremena koje posvećuješ sebi i školi funkcioniše dobro, onda možeš da razmišljaš kad sa dečkom da se viđaš i planiraš izlaske.
Pitanje je naravno do kada će to tajenje veze trajati i da li ćeš u nekom trenutku roditeljima moći da kažeš da ste zajedno. Nisi nam ništa rekla ni od kad se viđate, koliko često, kako funkcionišu tvoji izlasci, do kad smeš da ostaneš, sa kim te mama i tata puštaju da izlaziš, koliko puta nedeljno i kojim danima.
Ono što na kraju želim da ti kažem je da paziš dok ta kriza ne prođe i zbog sebe i svog unutrašnjeg mira ne deliš slike, te da to ne rade ni drugi. No, trebalo bi da skupiš hrabrost i postepeno roditeljima priznaš da si napravila izbor, stalo ti je do jednog dečka i sa njim si. Naravno, treba da budeš spremna na njihovo neodobravanje, međutim, budi odlučna i traži da ti to obrazlože. Od roditelja možeš mnogo da naučiš i to najviše kada tražiš objašnjenje. Do tada sve uzimaj sa rezervom, osim sebe, svog slobodnog vremena i svojih obaveza.
Važno je da znaš šta ti se sviđa, a šta ne, šta voliš, šta ne voliš, koje su granice tvojih roditelja i dokle smeš sa njima da ideš i zašto, a treba da znaš i koje su tvoje granice. Bitno je da odrediš, ako treba i uz pomoć neke starije osobe od poverenja, šta je dobro za tebe, a šta ne, odnosno šta treba da prihvatiš, a šta da odbiješ.
Nadam se da sam ti pomogla kako da počneš sa radom na sebi da bi postala više svoja i uspostavila i održala dobre odnose sa drugima koji su ti važni. Ti si neko ko ne želi mamu i tatu da razočara i izneveri, ali isto tako ne želiš da izneveriš ni sebe. Zato napravi rang listu prioriteta (stvari i obaveza koje su ti bitne) i razmisli šta ti je u ovom trenutku najvažije i čemu bi trebalo najviše da se posvetiš. Mnogo pozdrava ti šaljem i piši nam opet ukoliko budeš osetila potrebu za tim.

Piše: Jasna Đorđević, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website