Koji su razlozi za bol na početku odnosa?

0
0
  • inteen postavljeno 13/01/2019 23:19

Možete mi reći koji su sve razlozi za bol na početku odnosa?

inteen: Draga čitateljko, pretpostavljam da govoriš o prvom seksu, pa ću u tom smislu i odgovoriti. S obzirom na to da je gubljenje nevinosti važan korak u životu svake mlade osobe, jasno je zbog čega se toliko priča o tome i zašto postoji toliki strah. Najvažnije je da se pripremiš i mentalno i fizički. Normalno je bojati se nepoznatog, jer pre nego što spavamo sa nekim apsolutno ne znamo šta nas čeka. Prirodno je biti uplašen, nervozan, nesiguran, a svi ti osećaji bacaju senku na prvo seksualno iskustvo, čine da devojka bude neopuštena i stegnuta, te joj se vaginalni mišići zgrče. I to je jedan od glavnih razloga zbog čega može da se javi bol. Kao što smo u više navrata pisali, bol može biti izrazitija, neznatna, a ima i devojaka koje ne osećaju nelagodnost. Dakle, najvažnije je opustiti se.
Veoma je bitno i da upoznaš svoje telo i shvatiš šta ti pričinjava zadovoljstvo, a šta ne, kako bi to mogla da podeliš sa svojim dečkom. Pre nego što odlučite da imate seks, otkrijte kako reagujete na različite dodire. Isto tako, moraš biti sigurna da si spremna da imaš intimni odnos i da je momak sa kojim si prava osoba za to. Ukoliko nisi načisto sa tim, bolje je da sačekaš, kako se ne bi kajala i grizla. Treba da imaš poverenja u partnera i da sa njim možeš da razgovaraš o svemu što te muči. On mora da uzme u obzir tvoje osećaje i pomogne ti da lakše prebrodiš prvi put.
Osim toga, ključno je i da se informišeš o kontracepciji. Kada budeš sigurna da si zaštićena, lakše ćeš se opustiti. Kondom štiti od trudnoće i polno prenosivih bolesti. Upotreba zaštite, odstraniće dodatne brige koje bi tokom prvog puta (a i kasnije) mogle da ti zaokupiraju misli i doprinesu da se stegneš. Od pomoći vam može biti i lubrikant jer smanjuje osećaj nelagodnosti i bol, trenje i oštećivanje vaginalnog tkiva. Ne koristi lubrikant na bazi ulja, ako se odlučiš za lateks kondome, jer će ga oštetiti. Potraži onaj na bazi vode ili silikona.
Već smo pisali o tome šta je himen, pa ćeš iz tog teksta saznati da on može pući i “istrošiti se” i tokom raznih svakodnevnih aktivnosti, bavljenja sportom, jahanja konja, stavljanja tampona… U tinejdžersko doba, devojkama ostane samo deo himena, što znači da najverovatnije već imaš nepotpun himen pa njegovo kidanje ne bi trebalo da bude posebno bolno. Penetracija je nelagodna jer je reč o nepoznatom osećaju.
Ne bi bilo loše da odabereš mesto na kome ćeš imati seksualni odnos, kako se ne bi stresirala da li će vam neko upasti i videti vas. Možeš čak i pripremiti muziku koju voliš, mirišljave sveće i sl. Istuširaj se i sredi, pošto će to pozitivno uticati na tvoje samopouzdanje.
Ni sa čim ne treba da žurite. Ljubite se, grlite, dodirujte i sledite tempo onog drugog. Jedna od bitnih stavki je i vlažnost vagine, jer i to olakšava prodiranje muškog polnog organa. Komuniciraj sa dečkom u toku tog čina. Pitaj ga sve što želiš, traži da bude nežniji ako ti to više odgovara, ili da promeni ritam, sačeka… Ukoliko te voli i poštuje, on će učiniti sve da ti bude lepo i ugodno, a to će doprineti i da te manje boli. Budi svesna i da u svakom trenutku možeš da se predomisliš i kažeš mu da još nisi spremna i tražiti da prekinete. I momak mora da prihvati tvoje NE.
Ako obilnije prokrvariš, ili i dalje osećaš bol nakon seksa, počisti tragove krvi, stavi mali uložak, a možeš popiti i neki analgetik. Što manje iznenađenja, veće su šanse da ti prvi seks bude lepo iskustvo, a to je vrlo bitno za kasnije. Možeš pročitati i naše tekstove Kako da se opustim kada prvi put budem spavala sa dečkom?, Kada je neko emocionalno i fizički spreman da ima seksualni odnos? i Da li je prvi seks bolan?. Na sajtu ćeš pronaći i brojne postove tvojih vršnjakinja koje govore o tome kako su one doživele prvi seks. Imaš li još nekih nedoumica, slobodno nam piši. Srećno!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
0
0

Ako si zenako ne ovlazis dovoljno ili si pijes lekove neke pa ti je libido spusten ili te jednostavno ne privlaci osoba sa kojom trrbas da se kresnes

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website