Da li žena može da zatrudni, ako nije u ovulaciji?

0
0
  • inteen postavljeno 14/02/2019 13:17

inteen: Draga čitateljko, žena može da zatrudni samo tokom plodnih dana u mesecu. Taj period traje oko 6 dana, odnosno od 3-4 dana pre ovulacije do dan-dva nakon ovulacije. Spermatozoid u reproduktivnom traktu žene može da živi do 5 dana, dok je životni vek oslobođene jajne ćelije do 24 sata. Dakle, u tom vremenskom okviru žena može ostati u drugom stanju, a najveće šanse da se to desi su 2 dana pred ovulaciju i na sam dan ovulacije. Ovulacija je deo normalnog ciklusa. Tokom nje iz jajnika se prema jajovodu otpušta zrela jajna ćelija. Tu se događa njeno oplođenje najkvalitetnijim spermatozoidom. Oplođena jajna ćelija potom putuje prema materici gde će se ugnezditi, i tako počinje razdoblje od 9 meseci koje završava rođenjem deteta. Ako do oplođenja ne dođe, odumrla jajna ćelija se zajedno sa endometrijumom izlučuje, a to krvarenje se, kao što znaš, naziva menstruacija.
Jajna ćelija se oslobađa oko 2 nedelje pre sledeće menstruacije. Najčešće se to odigrava polovinom ciklusa, odnosno ukoliko on traje 28 dana, to bi bilo 14. dana. Međutim, dan ovulacije može da varira, te ga nije lako predvideti, a poznati su slučajevi i da su žene ostajale trudne i u toku menstruacije. Metoda zaštite od trudnoće putem računanja plodnih i neplodnih dana veoma je nepouzdana i nikako se ne preporučuje. U tom smislu od koristi ti može biti članak Da li je neophodno korišćenje kondoma i kada su neplodni dani?.
Nije najjasnije zašto postavljaš ovo pitanje. No, ako je to zato što misliš na taj način da se štitiši, savetujem ti da ne rizikuješ. Kondom je najbolji vid kontracepcije za mlade, a kako bi se dodatno informisala na datu temu možeš pročitati naš tekst Molim vas recite mi nešto više o kontracepciji. Nadam se da sam pomogla. Sve najbolje!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
0
0

ne može

  • You must to post comments
0
0

jok

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website