U vagnalnom brisu otkrivena mi je bakterija enterococcus

0
0
  • inteen postavljeno 06/04/2019 10:15

Imam 18 godina. U vag. brisu su mi našli bakteriju enterococus. Lečila sam je antibiotikom i vaginaletama, ali i dalje imam gust sekret i povremen svrab. Piše na nalazu da nemam kandidu. Možete li mi reći nešto više o toj bakteriji, jer na internetu ima malo info. Takođe, znate li možda da li dok se ne izlečim ne smem uopšte jesti slatko, da li to utiče na tu bakteriju kao kod kandide? I da li to što me dečko zadovoljava prstima može pogoršati stanje, ili uticati na lečenje? P.S. Možda ovde nije važno, ali da napomenem da sam nevina. Hvala puno!

inteen: Draga čitateljko, bakterija enterococcus se leči antibioticima, međutim može da bude rezistentna/otporna na određene vrste antibiotike i na amoksicilin. Često se pominje panklav kao lek koji u najvećem broju slučajeva pomaže. O svemu ovome bi trebalo da porazgovaraš sa svojim ginekologom, da ga sve pitaš. Nema razloga da se ustručavaš, jer je tvoje zdravlje u pitanju, a ova bakteriju je najbolje što pre izlečiti. Bakterija enterococcus živi u crevima i njena pojava u vaginalnoj flori i sekretu često je posledica loše higijene i nezaštićenog seksa. Njeno prisustvo utvrđuje se cervikalnim/vaginalnim brisom.
Vrlo je važno pravilno se brisati posle velike nužde i izbegavati da anusna flora i bakterije dođu u kontakt sa vaginom. Anus i vagina su kod žena vrlo blizu, pa treba posebno paziti. Što se tiče vaginalnog zadovoljavanja prstima, takođe ga treba izbegavati dok terapija traje. Ukoliko ginekolog prilikom kontrolnog brisa utvrdi da je bakterija i dalje prisutna, definitivno treba napraviti pauzu u seksualnim aktivnostima. Tokom terapije i nakon nje treba unositi namirnice sa probiotskim kulturama u većoj meri, poput jogurta i kefira, a smanjiti unos rafiniranih šećera.
Ono što je preporučljivo je pijenje bar dva litra tečnosti, zatim održavanje higijene, redovno pranje ruku i brisanje posle velike nužde od vagine ka anusu, a ne obrnuto. Pored toga, bitno je redovno odlaziti u toalet i ne zadržavati mokraću. Zadržavanjem pomažeš bakterijama da se još više umnože. Redovnim odlaskom u toalet smanjuje se njihov broj i šansa da se infekcija razvije. Sve najbolje ti želim. Lep pozdrav.

Piše: Jasna Đorđević, psiholog i porodični terapeut

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website