Pomozite mi da doživim orgazam

0
0
  • inteen postavljeno 03/06/2019 16:38

Dragi, InTeen, uvek ste mi pomagali svojim odgovorima, pa se nadam da će tako biti i ovaj put. Imam 18 godina, moj dečko 19, zajedno smo godinu i po dana i divno nam je na svim poljima. Međutim muči me to što za vreme seksa ili samo masturbiranja nikada ne mogu da dođem do vrhunca. Za vreme svega toga ja zaista uživam, on sve radi kako treba, odlično se poznajemo tako da nisam u nekom grču ili slično, ali opet ne mogu i to me jako nervira. Znam da svi vole različite stvari, da je to individualno i da treba istraživati, ali značilo bi mi da podelite vaša iskustva, da dobijem ideju ili neki nagoveštaj. Žene, kako dolazite do orgazma??? Hvala unapred.

inteen: Draga čitateljko, kao što si i sama primetila, svi vole različite stvari i svi ljudi različito reaguju ne samo na različite stimulacije, već i na različite partnere. Lako se može dogoditi da se sa jednim partnerom postiže orgazam, dok se sa drugim do toga mnogo teže dolazi, ili uopšte ne dolazi. A na žalost, postoje i žene koje prosto ne mogu da dožive vrhunac. No, ja verujem da su one manjina, iako razne statistike govore drugačije, i da su retki fiziološki problemi koji do toga dovode, a češći psihološki. Svakako je najbitnije poverenje među partnerima, sigurnost i opuštenost. Iako tvrdiš da sve to osećaš, ipak je pitanje do koje mere i da li na najbolji način pristupaš problemu. Ako sam te dobro razumela, ti ni sama sa sobom, tj. tokom masturbacije, ne uspevaš da doživiš orgazam. To je isto veliko pitanje koliko si se dobro potrudila, koliko si vremena sebi dala, da li si uključila određena pomagala itd. Proći ću sada kroz nekoliko koraka koji ti mogu pomoći.
Mnoge žene pogrešno smatraju da treba potpuno da se opuste da bi doživele odrgazam. To nije istina. Orgazam upravo podrazumeva kontrakciju vaginalnih mišića (pre svega onih kojima bi npr. zadržavala ili otpuštala urin) i ako su oni opušteni nikada ga nećeš dostići. Kada kažemo opuštenost, više se misli na um. Dakle, da nisi zabrinuta, opterećena postizanjem vrhunca, da nema nepoverenja i sumnje u pratnera, nekih velikih briga itd. Pokušaj da budeš fokusirana na osećaj “tamo dole” tj. klitorisnu oblast i misliš na nešto uzbuđujuće. Ali telo mora da radi, i ti sa njim. Za ovo, kao i sve drugo, treba vežbe. Ali ti si ta koja sebe može i treba da dovede do vrhunca, partner sam to ne može jer ne zna šta osećaš.
Činjenica je da većina žena može da doživi orgazam, ali i da je mnogo lakše da ga doživiš sama sa sobom (barem za početak) nego sa partnerom. Orgazam je najlakše doživeti kada se, pored ostalog, stimuliše klitoris, a tokom penetrativnog seksa fokus nije na njemu i to jeste jedan od razloga zašto je teže doći do vrhunca sa partnerom, i zašto žena tu mora malo više da se potrudi, tj. preuzme inicijativu. Najbolje bi bilo da za početak pokušaš da doživiš orgazam sama. To je dobro jer možeš da napraviš atmosferu koja ti odgovara, nemaš vremenski pritisak, niti presiju da moraš da ga doživiš i zapravo upoznaješ svoje telo i ono što ti prija. Za početak nemoj uopšte to da radiš sa ciljem da doživiš vrhunac, nego samo da ti bude lepo.
Dodiruj se i mentalno beleži šta ti najviše prija, gde osećaš najviše senzacija, koje misli te uzbuđuju itd. Zaboravi na orgazam, uživaj i misli na seksi stvari, pusti mašti na volju. Nakon nekoliko puta, fokusiraj se na mesta za koja si primetila da ti pružaju najviše zadovoljstva, zadržavaj se tu i pojačaj pritisak ili brzinu pokreta. Najlakše je da se fokusiraš na klitoris jer je to mesto najčešćeg postizanja orgazma. Daj sebi vremena, može da se desi da će ti u početku trebati i do 1 h da bi se dovoljno stimulisala. Ne zaboravi da misliš na stvari koje te opuštaju i/ili uzbuđuju- refleksija mišića i opuštenost uma su dobitna kombinacija. Takođe, vibrator ti može biti nezamenjivi saradnik u ovom procesu jer tako možeš sebe stimulisati na više načina i mesta istovremeno, a i posle će ti biti lakše da to iskustvo preneseš u partnerski odnos. Vibrator je sastavni deo svakog tretmana koji se bavi prevazilaženjem seksualnih problema i poteškoća i izuzetan je saveznik svih žena.
Jednom kada si ustanovila kako možeš doći do vrhunca, i posle malo vežbe sa samom sobom, to polako prebaci u krevet sa partnerom. Poduči ga šta si to novo otkriula o sebi, preuzmi inicijativu i otvoreno mu govori šta ti prija i šta želiš da ti radi, pomozi mu dodirujući i stimulišući samu sebe, a na karju krajeva nema ništa loše ni u tome da i zajedno koristite vibrator ili neku drugu “igračku”, može samo da koristi, nikako da škodi. Dozvoli sebi da kažeš šta želiš, da praviš buku ako hoćeš, da izabereš pozu i pomeraš se kako ti prija. Ne razmišljaj o tome kako izgledaš, kako deluješ, da li je to što želiš čudno itd. Sve je normalno, samo uživaj. U tom smislu treba da se opustiš. Ali se isto tako fokusiraj na vaginalnu oblast, na klitoris, pokušaj da osetiš svaku senzaciju tamo dole, da opuštaš i stežeš mišiće na način koji ti donosi zadovoljstvo itd.
Ako i nakon svega ovoga budeš imala probleme, obavezno poseti prvo doktora da vidiš da nije neki fizički problem u pitanju, a nakon toga seksualnog terapeuta jer može po sredi biti i neka trauma koju si davno doživela. Srećno.

Piše: Jovana Baćigalupo, psiholog

  • You must to post comments
0
0

Nekim devojkama je to lakse nekim teze. Moja drugarica ima 25. 9 godina je seksualno aktivna i nikad nije stigla do vrhunca. Ja sam orgazam dozivela tek kad sam se emotivno vrlo povezala sa deckom.
tada sam bila spremniji da eksperimentisem i isprobam razne stvari koje me je sa drugim momcima bilo sramota da uradim. Istrazuj malo sta ti prija koja poza koja situacija podeli sa njim svoje fantazije produžite malo predigru.

  • You must to post comments
0
0

Jedan konkretan savet (ukoliko nisi znala za to):
(Možeš probati, pa vidi da li ti odgovara) Kada stimulišeš klitoris, na početku pravi lagane pokrete, onda ubrzavaj, pa naglo uspori, pa naglo ubrzaj… Na kraju kad osetiš baš jako uzbuđenje, ubrzaj koliko god možeš dok ne svršiš. To možeš probati sama, pa ako ti prija, objasni dečku.

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website