FUN4U

Teslini dani

it  | 

Dani posvećeni Nikoli Tesli ove godine traju tokom čitavog jula, a posebno se izdvaja 10. jul kada će širom Srbije biti proslavljen njegov rođendan.
Takođe, 10. jula slavi se i 160 godina od rođenja Đorđa Stanojevića, naučnika za koga se kaže da je osvetlio Srbiju.
Priče o Nikoli Tesli i Đorđu Stanojeviću, obilasci hidroelektrana, eksperimenti i radionice inspirisane životom i delom ovih naučnika, vremenom elektrifikacije i industrijalizacije, zatim izložbe, predavanja, naučni i stručni skupovi i konferencije deo su ovogodišnjih Teslinih dana.
Na sam rođendan Nikole Tesle, 10. jula, Muzej Nikole Tesle i Muzej nauke i tehnike poklanjaju slobodan ulaz svim posetiocima.
U Galeriji Čubrilo na Gardošu biće otvorena izložba Fotografije iz Teslinog albuma.
Posetioci će, zahvaljujući Institutu za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta i Kancelariji za mlade, moći da saznaju zašto se jedan od Teslinih motora zove Kolumbovo jaje, da vide kako Teslin transformator proizvodi munje i kako se prenose rendgenski zraci ili bežični električni signali…
Kao i svake godine Sportsko-turistički centar Bajina Bašta poziva na besplatni obilazak male hidroelektrane Vrelo, hidroelektrane Bajina Bašta i reverzibilne hidroelektrane Bajina Bašta.

Foto: Instagram

Ostavi komentar

Your email address will not be published.