U POVERENJU

Plašim se da će drugarica sa kojom sam sad u svađi odati moju veliku tajnu

it  | 

Rekla sam jednoj mojoj BFF svoju najveću tajnu koja se tiče i jedne druge osobe i koja ne bi smela da se sazna, ta osoba mi je rekla da ne bi smela da verujem nikome, al nisam više mogla to da nosim na duši. Mi smo sad u velikoj svađi i sumnjam da će biti ikad isto. Ona mi je više puta rekla da nije takva i da ne bi to odala nikad, pa čak mi je to rekla i sad kad ne pričamo, ali i dalje se plašim da će reći, ne zbog mene, nego zbog osobe o kojoj se radi. Kako da ne razmišljam o tome?

inteen: Draga čitateljko, prvo moram da te ispravim oko korišćenja termina BFF. To znači “best friends forever” odnosno “najbolji prijatelji zauvek”. S obzirom na to da vas dve više niste drugarice, sam termin nije tačan. Zašto ovo pišem? Pa zato što se u tvojim godinama, tj. u adolescentskom periodu, sklapaju prijateljstva koja su vrlo važna i utiču na formiranje naše ličnosti, ali se takođe i dosta njih u tom periodu raspadne. Ljudi se razvijaju i menjaju, te može da se desi da se u nekoliko godina osoba koja nam je bila izuzetno bliska toliko promeni da više nemamo ništa zajedničko sa njom. Isto važi i za nas, i mi se menjamo. U tom smislu takođe treba biti oprezan sa tajnama. Tvoje tajne možeš da deliš sa kim želiš jer ćeš samo ti trpeti posledice ako vest procuri. Međutim tuđe tajne je jako važno da zadržiš za sebe. Znam da je ponekad teško biti jedina osoba koja zna neku informaciju, to ume da opeterti, ali ipak nije u redu da se izneveri nečije poverenje i vest proširi. Ili ako se baš oseća neizdrživ pritisak, onda je najbolje tajnu reći nekome ko nema veze sa tom osobom (na primer: mami, sestri, nekoj drugarici iz potpuno drugog društva).
No sad šta je tu je, rekla si joj i samo možeš da se nadaš da ona to neće iskoristiti protiv tebe. Nažalost, ne postoji garancija da će tajna ostati poverljiva, ali kako vreme bude prolazilo, tako će i opretećenje opadati, manje ćeš misliti o tome i polako ćeš se opustiti. Svakako bi bilo dobro da, bez obzira što ne govoriš sa tom drugaricom, ipak ostaneš u korektnim odnosima sa njom i ne zameraš joj se dodatno. Ali ako ti je rekla da ne bi odala tajnu onda valjda nema razloga da joj ne veruješ. A ovo neka ti bude nauk za ubuduće da ne govoriš drugima ono što je tebi povereno kao tajna.

Piše: Jovana Baćigalupo, psiholog
Foto: Pixabay

Ostavi komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.