U POVERENJU

Ne umem da obuzdam negativne emocije

it  | 

Pozdrav! Imam problem i volela bih da mi Vi date neki savet ili izrazite svoje mišljenje. Odličan sam đak u školi i trudim se i u svojim ostalim obavezama, ali kada imam problem padam u depresiju. Nemam volju ni za šta i kvarim ocene što me mnogo brine, ali jednostavno ne mogu da obuzdam toliko te negativne emocije u svakom aspektu. Ne znam šta da radim i kako to da rešim…

inteen: Draga čitateljko, negativne emocije nisu zapravo negativne, već samo neprijatne. One nam služe da nas upozore da u životu moramo da napravimo neke promene kako bismo se vratili u ravnotežu i ponovo osetili unutrašnji mir i sreću.  Neprijatnih emocija, nažalost, ima više, ali ako gledamo kroz energiju, možemo reći da je samo predznak bitan i umetnost življenja je, u stvari, pretvoriti taj negativan predznak u pozitivan. Kako to uraditi? Pa, nije uvek lako, ali to možemo postići uz dosta truda. Međutim, dođe period u životu kada nervoza i stres postanu učestali, pa nam treba pomoć stručnjaka da svoje emocije proanaliziramo, odvojimo i naučimo njima da upravljamo, koristimo ih za svoje ciljeve, čak i kada su u pitanju, recimo, ljutnja, tuga ili strah.
Nisi nam rekla kakvi su problemi u pitanju i da li svaki od njih kod tebe izazove manji ili veći kolaps emocija. Suština je u tome da tvoja svest o sopstvenoj snazi prevlada i da ostaneš smirena pri susretu sa problemom, i pored saznanja da on ne možeš odmah da rešiš. Dakle, cilj svakoga ko želi da uspostavi konrolu nad svojim životom jeste da se izbegne osećanje panike i besa pri susretu sa bilo kakvom preprekom.
Ono što je fakat je da postoji razlika između zdravih i nezdravih neprijatnih emocija koje su tu da nas upozore i daju nam signal da treba bolje da se organizujemo i odlučnije delujemo. Zdrave neprijatne emocije su: briga, žaljenje, razočaranje, kajanje (žaljenje zbog učinjene greške), zdrav bes, ljutnja ili nezadovoljstvo, tuga. Na drugoj strani su nezdrave, otrovne emocije, kao pandan navedenim zdravim. To su: anksioznost, stid – sram, povređenost, osećanje krivice, nezdravi bes, depresija. O emocijama možeš više da naučiš na nekom od treninga emocionalne pismenosti koji nude različite psihološke i psihoterapeutske asocijacije, kao i odlazeći kod psihoterapeuta bilo koje orijentacije. Najdetaljnije se pitanjem analize emocija možda bave terapeuti kognitivno – bihejvioralne i REBT orijentacije. Odličnu podršku možeš naći i u okrilju geštalt terapeuta i sistemskih porodičnih terapeuta.
Ne znam iz kog si grada, ali pomoć najpre možeš potražiti kod svog psihologa škole i psihologa ili psihijatra u svom domu zdravlja. Oni će te, ukoliko bude potrebe, uputiti u sve detalje i finese, kao i opcije za dalji rad na sebi. Srećno! Lep pozdrav.

Piše: Jasna Đorđević, psiholog

Ostavi komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.