U POVERENJU

Nemam stalne prijatelje i niko me ne zove da izađemo

it  | 

Pozdrav inTeen. Pala sam u neku vrstu depresije i zaista nemam kome da se obratim, pa ću zato od vas tražiti stručno mišljenje, unapred sam vam puno zahvalna. Pa da počnemo. Imam 15 godina i ove godine sam krenula u srednju školu. Naravno, upoznala sam se sa svima, sa par drugarica se baš lepo družim, ali nažalost to je samo u okviru škole. Van škole, vidim kako oni izlaze sa drugim osobama iz odeljenja, na primer u petak ili za vikend idu do grada, na piće i slično… Ne mogu se žaliti toliko jer se mi poznajemo svega 2 meseca, ali poenta svega je da ja nikada nisam imala neke stalne prijatelje sa kojima bih mogla da se družim van škole, kada nemamo obaveze. Retki su oni momenti kada mi je neko poslao poruku “hej želis li sa nama…”. Bilo je i trenutaka kada me jeste neko pozvao ali iz neke vrste koristi jer niko na primer nije želeo da ide sa njima. Sa druge strane, nemam ni dečka. Imala sam jednog dečka sa kojim sam bila 9 meseci i sa njim sam u dobrom kontaktu, često se dopisujemo i tako. Bukvalno moja jedina obaveza u ovom periodu svela se samo na učenje. Pretpostavljam da ćete mi dati savet poput da mogu u slobodno vreme da radim na sebi ili provodim vreme sa porodicom. To se podrazumeva ali meni fali to nešto. Da ja osetim sreću kada kažem “petak je! Izlazimo večeras”. Kada pomislim na petak jedino dobro što pronalazim u tome je što ću moći da odspavam par sati i da će mi donekle biti malo bolje. Osećam se usamljeno. Jednom sam došla do te mere da plačem ispred mame i zamolim je da idemo zajedno na kafu ne bih li se nekome izjadala. Pa čak ni ona nije imala vremena zbog posla. Kao što već rekoh, hvala unapred na odgovoru. Puno pozdrava.

inteen: Draga čitateljko, ne možemo stalno da čekamo da nas neko pozove, već često moramo da se pozovemo sami. Rezultat može da bude iznenađujuće dobar. Znaš onu biblijsku mudrost “Pokucaj na vrata i otvoriće ti se.”. Nekada moraš da se nametneš i tražiš nešto za sebe. Vrhunski psihoterapeuti kažu da je poenta života ići protiv svoje prirode, pritom misleći na te osobine protiv kojih treba igrati i na one koje treba umesto ovih razvijati. Zašto bi gajila svoju povučenost, kada treba da neguješ svoju druželjubivost. Nedruželjubivost vs. druželjubivost. Šta treba da pobedi? Pa ovo drugo, naravno!
Ako znaš da ekipa iz tvog odeljenja ili iz škole, koja ti se pritom sviđa, izlazi u petak veče, slobodno im reci da biste ti i tvoja drugarica ili drug rado išli s njima. OK je naravno i da se pojaviš sama, uz neko objašnjenje. Oni se možda znaju od ranije, pa im je lakše da se organizuju, ali to ne znači da te neće prihvatiti i zvati ubuduće. Prosto stisni zube i pitaj. Izlasci jesu jedan način da stekneš nove drugare i prijateljstva. Možeš i sama da izađeš na ta mesta gde oni izlaze ili sa tim bivšim dečkom sa kojim si dobra. Pretpostavljam da znaš gde se skupljaju. To je za neke teža varijanta, zato bi možda bilo bolje direktno da im kažeš, pošto ih znaš. Sama razmisli i odluči šta ti je lakše. Svako, ipak, polazi od sebe.
Probaj u školi da zapodeneš komunikaciju o izlascima sa tim drugarima koji ti se sviđaju. Pričaj o tome gde bi volela da izađeš i koja ti se mesta dopadaju i zašto. Nekada moraš da se poslužiš lukavstvom i budeš odvažna! Možeš da predložiš i da odete na neki događaj koji ti voliš, neki koncert. U redu je imati inicijativu i ljudi stvarno umeju da se oduševe kad ih odvoji neko ko je kul osoba. Čak i da niste iz istog fazona, ne znači da ne možete super da se družite, a još ako imate isti bekgraund to će zaista biti super. Ima mnogo tema o kojima možete da pričate: muzika, knjige, različite kulture, putovanja, škola, roditelji, familija, gradska dešavanja, planetarna dešavanja, ma šta god hoćeš.
Potrudi se da budeš otvorenija i smešiš se dok sprovodiš svoj plan, i videćeš da će uspeti. Takođe, ne zaboravi da se taj veseli petak priprema tokom radne nedelje i da se prijatelji stiču celog života. Obaveštavaj nas o ishodima. Pozdrav!

Piše: Jasna Đorđević, psiholog
Foto: Pixabay

Ostavi komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.