U POVERENJU

Želim da se školujem online jer imam problem u gimnaziji

it  | 

Zdravo inteen, 1. srednje sam u gimnaziji i sad ne bih baš da dužim, uglavnom ne paše mi nikako i volila bih se školovati online jer jedino bi mi to pasalo. Vjerujte mi povraća mi se i od profesora i cijelog obrazovnog programa. Živim inače u BiH. Imam problema s nekim profesorima, stalno me omalovažavaju pred cjelim razredom iako im ništa ne radima. Inače, pošto nisam od roditelja doktora ili političara, roditelji su i otišli u školu ali samo je još gore bilo kasnije. Znam da u Hrvatskoj imaju online škole preko kojih mogu online učit. Roditelji su mi rekli da ako nađem online školu da će me upisat i da ne bude baš preskupa (nisu mi roditelji siromašni imaju dovoljno novca ali ne bi mi baš mogli priuštit ako je više od 500 KM mjesečno). Bila bih vam stvarno zahvalna ako vi išta znate o online školama u Hrvatakoj ili u Srbiji pošto mi je tu najbliže. Ne mislim upisat nikoju drugu srednju školu osim online jer imala sam problema s nastavnicima i u osnovnoj.

inteen: Draga čitateljko, ja stvarno ne znam ništa o online školama, to ćeš morati sama da istražiš. Međutim mislim da je odluka koju donosiš, ako ne pogrešna i nezrela, sigurno nepromišljena. Naravno da ne znam dovoljno o tvom životu i problemima koje imaš u školi, ali bežanjem od svega i zatvaranjem u kuću ništa nećeš rešiti. Ne čine školu samo profesori, a i oni se menjaju. Obrazovni sistem koji te toliko nervira će biti isti i online ako ostaješ na našim (virtuelnim) prostorima, a ono što gubiš prelaskom na internet školovanje je nemerljivo i neprocenjivo. To je pre svega društvo i ljudski kontakt. U tvojim godinama je izuzetno važno imati drugove sa kojima zajedno proživljavaš svakodnevna iskustva, diskutuješ o stvarima koje te zanimaju, učiš, zaljubljuješ se, izlaziš itd. Oni su veoma bitni za formiranje identiteta u tvojim godinama. To važi i za loše odnose jer iz njih učiš kako treba sa ljudima, kako da prepoznaš one koji ti ne odgovaraju, i iz njih izlaziš jača. Sve će ti to  trebati kasnije u životu. Srednješkolsko doba je neprocenjivo i izuzetna je šteta da ga se odrekneš.
Povrh toga, sada je tek decembar. Ti si prilično brzo digla ruke od svega, što takođe nije dobro za tebe. Ne bi trebalo da tako brzo odustaješ, sa problemima treba da se boriš a ne da od njih bežiš. Uostalom, pre prelaska na online školovanje trebalo bi barem da iscrpiš sve druge ideje i opcije. Sigurno postoji više od jedne škole u mestu gde živiš, možeš uvek da se prebaciš i počneš iz početka. A za novce koje pominješ možda možeš da nađeš i neku privatnu školu, gde bi razredi bili manji a profesori za tebe bolji. I to je bolje rešenje nego izolacija. Ali naravno odluka je tvoja, mada ti svakako savetujem da je ne donosiš bez ozbiljnog razgovora sa mamom i tatom. Srećno.

Piše: Jovana Baćigalupo, psiholog
Foto: Pixabay

Ostavi komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.