U POVERENJU

Roditelji su mi razvedeni i ja živim sa ocem koji me tuče

it  | 

Imam 17 godina. Roditelji su mi razvedeni 8 godina. A već 5, 6 godina živim sa ocem. Tuče me za sve. Pre neko veče je pozvao mamu i rekao joj da me vodi da me ne bi ubio. Razvedeni su jer je i nju tukao. Ima dosta para i pošto živimo u maloj sredini, policija ga brani, ne znam šta da radim.

inteen: Draga čitateljko, to što tvoj otac radi je strašno. S obzirom na to da kažeš da ga policija štiti, pretpostavljam da si već pokušala, sama ili sa mamom, da se obratiš njima ili Centru za socijalni rad. Oni bi trebalo da reaguju na nasilje u porodici, ali naravno razumem i ako se plašiš da se bilo kome obratiš jer bi to moglo još više da ga razljuti. No, baš najbolje ne razumem kako je došlo do toga da živiš sa njim i zašto je i nakon svega tako? Zašto ne odeš kod mame? Sigurna sam da i ona zna koliko ti je loše, a i iskusila je njegovu agresiju na sebi, tako da ti svakako veruje kada joj govoriš da te tata bije.
Mislim da moraš da se skloniš iz te kuće što pre i neko u tome mora da ti pomogne. A najlogičniji i najsigurniji izbor je tvoja mama. Pokušajte zajedno da se izborite protiv nasilja, da li samo tako što ćeš otići kod nje, ili tako što ćete ipak probati da se obratite nekoj instituciji, jer za to što se dešava ne postoji opravdanje. A pošto je zvao mamu da te vodi, što znači da nema preteranu želju da ostaneš kod njega, iskoristi tu priliku i beži. Ja ne znam šta drugo da ti kažem jer si u pitanju dala premalo detalja, te nije jasno kako to da nisi kod mame, šta ste do sada pokušale i zašto se i posle 5 godina nalaziš u toj situaciji. Slobodno nam piši ponovo i iznesi što više činjenica da bismo imali bolji uvid u stvar i mogli konkretnije da govorimo o tvom problemu koji je uistinu ozbiljan. Srećno i pozdrav.

Piše: Jovana Baćigalupo, psiholog

Ostavi komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.