U POVERENJU

Opterećena sam mislima o smrti

it  | 

Zdravo Inteen! Već par dana stalno razmišljam o smrti i o tome kako se to odvija, šta posle toga i tako dalje. Jako sam opterećena time, znam da je smrt jedna prirodna stvar, ali jednostavno ne mogu da prestanem da razmišljam o tome. Molim Vas pomozite mi! Unapred hvala!

inteen: Draga čitateljko, svi mi povremeno razmišljamo o smrti i tome šta dolazi posle. To je prirodno. Međutim, ako to postane opsesija, onda ukazuje na strahove koji mogu da blokiraju. Od smrti nas odvaja traženje smisla života. Iako je ona neizbežna, život ipak traje dovoljno dugo da možemo da uradimo sve što želimo i smatramo važnim, bilo da je to nešto vrlo cenjeno u određenom društvu i kulturi, očekivano i poželjno ili manje uvažavano i prihvaćeno.
Promisli šta tebe pokreće i šta bi te sve učinilo srećnom. Kada si aktivna, vreme zaista brže prolazi, u smislu da ne stižemo da razmišljamo o nečemu što je nedokučivo. Neke stvari jednostavno treba prihvatiti zdravo za gotovo i zaista se treba fokusirati na život i na ono na šta možemo da utičemo.
Ukoliko je tvoj utisak da ne možeš mnogo da utičeš na svoju sadašnjost i budućnost, moja preporuka je da potražiš savet psihologa ili psihoterapeuta. Znam da bi se tvoji profesori takođe vrlo dobro snašli u ovoj priči: razredni starešina, profesor književnosti, istorije, filizofije. Međutim, ukoliko te ova razmišljanja blokiraju, najbolja adresa za tebe je psiholog škole. On/ona će dobro proceniti šta i da li treba da se obratiš još nekom, odnosno da li bi ti pomoglo nekoliko razgovora sa psihoterapeutom. Mnogo te pozdravljam i srećno!

Piše: Jasna Đorđević, psiholog i porodični savetnik

Ostavi komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.