U POVERENJU

Imam napade panike zbog prijemnog ispita, pa se pitam da li pauzirati godinu

it  | 

Ove godine polažem prijemni ispit za fakultet. Mnogo sam uplašena, ne znam da li imam dovoljno vremena da spremim prijemni, već sam počela, al ne toliko intenzivno. Mnogo se plašim, počinjem da imam napade panike. Da li mislite da je pametna ideja pauzirati godinu? Hvala 🙂

inteen: Draga čitateljko, cela tvoja generacija se ove godine suočava sa prijemnim. I generacija pre tebe je, i generacija posle tebe će i tako u nedogled. Prijemni jeste veoma stresan, ali je takođe nešto što se preživi, prođe i posle više ne deluje tako strašno. Takođe, to nije najgora i najteža stvar u tvom životu. Sada ti se čini da samo treba da preživiš prijemni, a da će posle sve biti mačji kašalj. A onda će doći prvi ispit, pa drugi, pa diplomski, pa intervju za posao itd. I u poređenju sa tim ovo je samo prvi veliki korak u odrastanju, ali nikako ne i najgori.
Moraš da naučiš da se nosiš sa problemima i preprekama na koje ćeš nailaziti, a ne da odustaneš čim postane teško. Dakle, mislim da pauziranje svakako nije dobra opcija. Koliko god te hvatala panika, važno je da barem pokušaš da upišeš fakultet, izguraš to do kraja a ne da se povučeš. Počni odmah intenzivnije da se spremaš i vrlo je moguće da ćeš stići. A ako i ne uspeš, onda ćeš pauzirati godinu. Ali glupo je da odustaneš pre nego što si dala sve od sebe. Dakle, kaži sebi da je jedino što možeš da uradiš da daš sve od sebe, potom daj sve od sebe, pa šta bude. Sigurno ćeš biti zadovoljnija nego da si odustala bez borbe.

Piše: Jovana Baćigalupo, psiholog
Foto: Pixabay

Ostavi komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.