U POVERENJU

Roditelji su mi razvedeni i svađaju se preko mene

it  | 

Roditelji su mi razvedeni, pošto žive sprat gore dole non stop se svađaju i sve ide preko mene, izgubio sam volju za sve niko ne mari za mene, kad nešto tražim govore pa idi kod nje/njega i misle da više volim drugog roditelja.

inteen: Dragi čitaoče, razvod roditelja ume da bude veoma stresan period za dete bilo kog uzrasta, ali su te stvari posebno teške kada su u pitanju tinejdžeri jer oni već prolaze kroz razne promene, prilagođavaju se na mnoge novine, odrastaju i sazrevaju. Dodatni problem u porodici veliki je pritisak, naročito kada je reč o komplikovanom razvodu. To što se kod tebe dešava nažalost nije nimalo neuobičajeno, ali je ponašanje tvojih roditelja loše i nezrelo. Potpuno je pogrešno i nepedagoški što te stavljaju između dve vatre, prepucavaju se preko tebe, zameraju ti da više voliš jednog ili drugog, i ne posvećuju ti dovoljno pažnje, već su samo okupirani sobom.
Ovo je jedna od situacija u kojoj ti, kao njihovo dete, stvari shvataš zrelije od njih, a ne bi trebalo tako da bude. Mislim da ćeš morati da sedneš i ozbiljno porazgovaraš sa njima, zajedno, nabrojiš im situacije u kojima si se osećao loše i zanemareno, objasniš im da je i tebi teško što su se razveli, iako razumeš da su oni smatrali da je tako najbolje. No, moraš istaći da nikako nije u redu da ti ispaštaš zbog toga, jer su to bila njihova neslaganja i njihove odluke u kojima ti nisi učestvovao, te da nije fer ni da sada učestvuješ u njihovim raspravama i prepucavanjima. Zamoli ih da pokušaju da se ponašaju kao odrasli ljudi i tvoji roditelji, ne svađaju se i ne raspravljaju u tvom prisustvu i raspodele obaveze i odgovornosti oko tebe, pošto ti više ne znaš kome da se obratiš za pomoć. Samo dobro izbalansiraj taj razgovor da ne ispadne da si više na maminoj ili tatinoj strain. Potrudi se da budeš neutralan i objektivan, jasno navedi situacije koje su se dogodile i opiši kako si se osećao tada. Takođe im možeš predložiti neki bolji model ponašanja, odnosno kako bi ti želeo da oni odgovore na tvoje potrebe, koliko su ti potrebni, koji deo toga je podrška a gde su tu konkretne stvari (novac, pomoć oko škole, voženje tamo-vamo itd). U svakom slučaju mi se čini da oni uopšte ne vide šta rade. Da vide, mislim da se ne bi tako ponašali jer stvarno ne verujem da žele da te povrede. Dakle, probaj da im vrlo grafički i detaljno objasniš šta se dešava i kako se osećaš i pozovi ih da budu odgovorni i odrasli roditelji kako bi taj razvod, makar na tebe, ostavio što manje negativnih posledica. Srećno!

Piše: Jovana Baćigalupo, psiholog
Foto: Pixabay

Ostavi komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.