U POVERENJU

Kako da pomognem mami jer danima ne izlazi iz kuće, neće da jede i često plače?

it  | 

Hej pozz… Dugo razmišljam da vam se javim ali sve odlažem pa mislim da je sad pravo vreme da vam se obratim. Naime nije moj problem, već u vezi mame. Ovako… Mamin tata i brat tj. deda i ujka svaki dan dolaze ujutru i to nama urušava jutarnju rutinu. Bukvalno svaki dan dolaze i umeju da nas podsmejavaju. Deda je od 11 do 14h na laptopu, a ujka dolazi sa bratom i prave ogromnu buku. Nekad ujka i deda umeju da se svađaju jer se ne slažu oko dosta stvari. Mami je to izrazito počelo da smeta s obzirom na to da je 24/7 kod kuće jer ne radi i ne može da nađe posao. Danima ne izlazi iz kuće i danima je nervozna i samo ćuti, ne želi da prošeta, neće da jede, niti da opušteno razgovara sa nama. Kada priča sa tatom o tome obično se rasplače i to meni i bratu stvara neku tugu. Jednostavno smo počeli da mrzimo dedu i ujku jer se posmevaju na naš račun i nemamo mira od njih. Ne znam šta da radim da bih usrećila mamu jer mislim da polako ulazi u neki vid depresije i plašim se za nju. Da ne zaboravim da je astmatičar i da ima problema sa zdravljem. Ne želim da je izgubim. Ne mogu više tako da je gledam, danima plačem zbog nje i teško mi je. Kako da joj pomognem, kako da kažem dedi i ujki da prestanu na neki vremenski period da dolaze kod nas, dok se ne stabilizuju stvari. Molim vas pomozite mi!

inteen: Draga čitateljko, situacija koju opisuješ deluje zaista nezgodno, komplikovano i nije čudo što vas sve muči. Nisam baš najbolje razumela da li postoji neki konkretan razlog zašto deda i ujak “moraju” da dolaze svako jutro kod vas, ili prosto nemaju šta pametnije da rade, pa vas zamaraju i nerviraju. Ne znam kakva je priča vezano za njih, odnosno da li oni iz nekog razloga osećaju da imaju pravo da vam se podsmevaju, nameću se i kvare vam život (tipa, da li je stan njihov, ili im nešto na neki način dugujete), ili su samo takvi, a mama nema srca da ih otera i kaže im da joj smetaju. Kako bilo, svakako je važno da taj porodični problem rešite jer će situacija biti samo gora, a tvoja mama očito u ovom trenutku ne može da se nosi s tim. Takođe nisi napisala stav tvog tate oko toga, da li on podržava mamu, da li bi mu ona dozvolila da možda on nešto preduzme, da li uopšte postoji razlog zašto se ništa ne preduzima. U suštini, ti tu situaciju ne možeš da rešiš jer svakako nije tvoje mesto da se mešaš u odnos tvoje mame i njenog oca i brata, ali imaš svako pravo da izraziš svoju zabrinutost i pokušaš da utičeš na roditelje da tu situaciju nekako reše. Pominješ brata i kako se i on nervira. Znači, zajedno ste u tome. Sigurno je dobra ideja da sa njim pokušaš da napraviš nekakav plan delanja i zajedno nastupite pred roditelje jer će poruka biti jača ako dolazi od oboje.
Ono što celu situaciju čini dosta teškom jeste to što pretpostavljam da niko od vas ne želi da uvredi dedu i ujaka. Isto tako, ti i brat ne želite da pred majkom zvučite kao da ih ne volite i smetaju vam, odnosno želite da ta priča ne zvuči sebično, kao da želite da oni prestanu da dolaze da vama ne bi smetali, već da je sve to isključivo zbog mame. Verujem i da bi vam vaš tata bio dobar saveznik jer sam sigurna da se i on brine i voleo bi da se situacija promeni.
Mislim da bi najbolje bilo da nekako vas troje (tata, brat i ti) sednete zajedno i smislite strategiju kako da priđete mami i osnažite je da odreaguje. Pretpostavlja da se ona plaši da ne uvredi oca i brata, ali sigurno želi da se ta tortura prekine, i mislim da bi joj podrška od vas veoma značila. Pomozite joj da uvidi da je OK što se tako oseća i sve to je nervira, da je to normalno i treba da odreaguje a ne da trpi takva iživljavanja. Onda se svi zajedno dogovorite na koji način da im saopštite da vam smeta to što se dešava. Svakako dajte mami priliku da to uradi sama, ako želi, ali joj i ponudite opciju da im se svo četvoro suprotstavite jer ste zajedno jači. U svakom slučaju je najvažnije da mami date prostor i da se požali bilo kome od vas, i plače, to je u redu, da izbaci sav taj bes, ali onda i da je osnažite da odreaguje. Biće teško u početku, ali ako shvati da ima svako pravo na mir u svojoj kući, verujem da će steći snagu da ujaku i dedi kaže šta misli. Takođe naglasite joj da nije samo ona u pitanju, već da sve to i vama smeta. I ne samo zato što vam dolaze u kuću, već i zato što se brinete za majku i ne želite da se ona nervira ili joj se stanje pogorša. Mislim da će biti potrebno neko vreme da ona polako prihvati činjenicu da mora da se pobuni i skupi snage za to, pa da možda i sa ujakom i dedom obavi nekoliko razgovora, ili se i posvađa. Ali hoću da kažem da ćete i ti, brat i tata morati da budete strpljivi, da nekoliko puta provrtite tu priču u krug i da joj pružite maksimalnu podršku bez forsiranja, osuđivanja itd. Dakle, morate da počnete da reagujete i borite se, ali takođe i da budete strpljivi i prihvatite da će sve to ići polako. Samo budite vas četvoro složni, držite se zajedno i sigurna sam da ćete uspeti da rešite problem. Srećno!!!

Piše: Jovana Vuković, psiholog
Foto: Pixabay

Ostavi komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.