U POVERENJU

Kako da u sebi probudim osobu kakva sam nekad bila?

it  | 

Pozdrav, već neko vreme se jako loše osećam. Konstantno sam nezadovoljna iako postoji mnogo uglova iz kojih bih mogla da život gledam na lep način, prolazi mi mladost žaleći se i preispitivajući se. Ovo traje već godinu dana i osećam da se u meni nešto promenilo, glavni razlog vidim u odvajanju i osamostaljivanju prilikom upisa fakulteta. Od osobe kojoj je glavni cilj u životu bio da ima svoj stav počela sam da sve stavljam na prvo mesto a sebe na poslednje, da se ponižavam u nekim situacijama, izgubila sam veru u sebe i nekad da bih našla volju za životom razmišljam samo o ljudima koji mene vole. Ne mogu da prihvatim osobu koja postajem, iako nije loša, društvenija je, nasmejanija, sviđa se više okruženju, ali meni je strana i nije ona koja želim da budem… Svaki svoj postupak gledam sa negativne strane, hoću da zavolim sebe i krenem da se poštujem al se osećam loše u svojoj koži, slabo i nemoćno, iako sam svesna da nisam. Svesna sam da sam nekad bila neviđeno snalažljiva i inteligentna, al ne znam šta je sa tom osobom i kako da je probudim opet..

inteen: Draga čitateljko, sve si lepo sagledala i napisala. Period upisa fakulteta, odlaska od kuće i osamostaljivanja je zaista ogromna promena. Menja se naše okruženje i počinjemo i mi da se menjamo iznutra. Normalno je da nam se menjaju uverenja i stavovi, suočavamo se sa mnogim izazovima, i želimo sve da ih savladamo i sa tog puta promene izađemo bolji i jači. Prirodno je da tokom tog puta ka boljem, lepšem i jačem ja imamo niz dilema, unutrašnjih previranja i nesigurnosti, dešava nam se u pojedinim trenucima da ne stojimo čvrsto na svojim nogama, niti dobro sa ličnim granicama, druge suviše puštamo ili smo pak kruti i rigidni i ne damo im da nam se približe. Kada se osetimo nesigurno, nije čudno što druge stavljamo na prvo mesto, kao da oni nešto bolje razumeju i znaju. No, ubrzo pošto nas ta nesigurnost prođe, opet možemo samostalnije da donosimo odluke.
Stvar je u tome što je za tebe sada najbolje da budeš fokusirana na svoje ciljeve i čvrsto ih se držiš. Znaš ko si i šta si. Lepo si napisala da ipak voliš sebe i imaš pregršt dobrih osobina: društvenija si, nasmejanija, lepo funkcionišeš u novoj sredini. Snalažljivost i inteligencija su među tvojim najvažnijim osobinama. Zato glavu gore i definiši svoje ciljeve. Oni treba da budu kratkoročni, jasni, izvodljivi i merljivi. Nije lako napraviti ih i to zahteva vreme i promišljanje, ali jednom kada ih napraviš i počneš da ih ostvaruješ, osećaćeš se mnogo bolje. Takođe je dobro da zamisliš kakva bi želela da budeš, da sebe bukvalno nacrtaš u mislima, a možeš i na papiru: kako želiš da izgledaš sebi i drugima, koje osobine da imaš, koje vrednosti da slediš, kako prema ljudima da se ophodiš. Ovo stvarno nije lako uraditi, i mnogim ljudima koji su dosta stariji od tebe takođe je teško da vizualizuju i verbalizuju ovakva svoja htenja. Međutim, ulog jeste veliki, to je tvoje samopouzdanje, tvoja stabilnost i duševni spokoj, te se valja  potruditi. Dakle, kakva želiš da budeš, šta da postigneš u naredna tri meseca, narednih šest meseci i godinu dana i sa kakvim ljudima da se okružiš. To je zadatak za tebe. Ono što se u ostvarivanju ovih zadataka traži je da budeš uporna i istrajna. Srećno!

Piše: Jasna Đorđević, psiholog i psihoterapeut
Foto: Pixabay

Ostavi komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.