U POVERENJU

Ne znam kako će razvod roditelja uticati na moj život

it  | 

Zdravo, imam 21 god i roditelji su mi se razveli pre godinu dana i smatram da nisam prebolela to, jer nikako ne volim da pričam o tome, emotivna sam, ali ne znam kako će to uticati dalje na moj život, pa me zanima mišljenje. Pozdrav.

inteen: Draga devojko, žao mi je zbog novonastalih okolnosti u tvojoj porodici. Sigurno nije lako prihvatiti činjenicu da se brak naših najvoljenijih ljudi, nakon više godina, tek tako raspao. Nažalost, to je postala normalna stvar u poslednje vreme. Oko polovine brakova se završi i to je uvek teško iskustvo koje može da ostavi dalekosežne posledice na decu. Ponekad je svakako bolje da se ljudi razdvoje, nego da ostanu zajedno uz svakodnevne svađe ili međusobno ignorisanje i ćutanje.
Srećna okolnost je što si ti ipak prošla pubertet, pa nisi toliko opterećena ličnim problemima, iako, naravno, svaka godina života donosi neke nove izazove. Možda imaš gomilu ispita koje treba spremiti i položiti, trzavice s dečkom, neslaganja u društvu vršnjaka itd. Nisi o tome pisala, pa samo pretpostavljam s obzirom na tvoje godine. Ipak, nadam se da je u tim životnim oblastima sve OK i da odluka tvojih roditelja neće mnogo uticati na tvoje obrazovanje, prijateljstva i muško-ženske odnose, već da će ti to biti tačke oslonca.
Tvoji roditelji su uradili ono što su mislili da je najbolje za njih, a sada je vreme da se ti pobrineš za sebe. Ne brini, to nije sebično, bezobzirno, bezosećajno i sl. Tvoja je dužnost jeste da sačuvaš unutrašnji mir, održiš entuzijazam i radovanje životu. Odnos tvojih roditelja prestao je da bude tvoj problem pre godinu dana i ne bi trebalo da bude tvoja briga ni nadalje. Ti si mlada osoba koja treba da gradi svoj život, a njihova je dužnost da ti obezbede onoliko podrške koliko su u mogućnosti. Pošto si punoletna i usled međusobnog razlilaženja koje iziskuje vreme i energiju, možda im je to isparilo iz svesti.
Zato budi jaka i pomozi sama sebi. Možeš se javiti i na individualnu psihoterapiju i proraditi sa stručnim licem sve što osećaš i misliš o tome. Ako imaš blisku prijateljicu koja je prošla kroz slično iskustvo, ne snebivaj se da se povežeš s njom i podeliš to s njom. Znam da ti se o tome ne priča, ali pokušaj, bez obzira na suze i druga osećanja koja će nadreti iz tebe, jer će ti zaista biti lakše kad izbaciš sve što si zatrpavala godinu dana. Samo nemoj da se povlačiš, nastavi s uobičajenim aktivnostima. Ako si ranije nešto trenirala, pojavi se ponovo na treninzima. Ne ignoriši pozive drugara na piće ili na žurku. Voliš li putovanja, proleće je pravo vreme da posetiš neko mesto na kom nisi bila. To nije bežanje, to je briga i osnaživanje sebe, a tebi je to veoma potrebno u ovom periodu. Najvažnije je da zapamtiš da nisi ti kriva.
Dodajem uz svoj odgovor i raniji tekst na tu temu koji ti može poslužiti da bolje razumeš šta se desilo: Hoću li ikada preboleti razvod roditelja?. Želim ti sve najbolje!

Piše: Vanja Dimitrijević – psiholog, teen coach
https://vanjadtinkouc. wordpress.com/

Ostavi komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.