U POVERENJU

Društvo me zadirkuje jer su mi roditelji skoro kao baka i deka

it  | 

Pozdrav. Nadam se da možete da mi date savet kako da prevaziđem zadirkivanje društva zbog svojih roditelja. Sve u svemu, imam 16 godina i imam brata od 32, što znači da imam dosta starije roditelje. Živim s bratom već dve godine, jer moje roditelje su uhvatile neke bolesti u poslednjih nekoliko godina, pa brat smatra da treba da budem s njim neko vreme. Uglavnom, u školi idem na razna takmičenja i uglavnom dobijam diplome, pa roditelji treba da dođu i uzmu sa mnom tu diplomu pred mnogo ljudi i dece. Društvo me onda gleda čudno, jer imam roditelje koji su skoro baka i deka. Nekad me i zafrkavaju zbog toga, što mi jako smeta, jer ja jako volim i pre svega poštujem svoje roditelje. Nisu mi pružili najnoviji telefon, niti naskuplju garderobu, ali su me naučili da kuvam, promenim sijalicu i mnogo drugih stvari. Gde je problem?

inteen: Draga šesnestogodišnjakinjo, pre svega, čestitam ti na uspesima na takmičenjima. U tvom uzrastu vrlo je važno da gradiš samopouzdanje na pokazanim rezultatima i treba da budeš ponosna na sebe. Isto tako, značajno je i da te vršnajci prihvate, a ti misliš da to nemaš. Možda su ti drugari toliko zavidljivi da čačkaju tamo gde si najranjivija. Nemoj da se nerviraš i sekiraš zbog toga, to je odličan pokazatelj ko ti je pravi prijatelj, a ko nije. Ne moraš celoj školi da se sviđaš. Okupi grupicu zanimljivih sagovornika koji te prihvataju takvu kakva si i drži se samo njih, ostale ignoriši. Jednostavno, nemaš vremena da svakom ponaosob objašnjavaš šta znači imati divne roditelje pune razumevanja koji se raduju svakom tvom postignuću i koje si ti, zbog svojih kvaliteta, u stanju da usrećiš i olakšaš njihove dane bolesti.
Želim posebno da pohvalim tvoj odnos prema njima koji je pun ljubavi, poštovanja i zahvalnosti. Ako pratiš  logo-text , videla si da to nema svako u tvojim godinama, a neko ni kasnije. Naravno, nisi dužna da objašnjavaš bilo kome zašto je tolika razlika između brata i tebe i tvoji roditelji izgledaju kao baka i deka. Ne iscrpljuj se razlozima za zadirkivanje, rastereti se, brini o sebi i najbližima i opusti se.
Ipak, jedna stvar mi je čudna: zbog čega živiš s bratom dok je tvojim roditeljima potrebna pomoć kada se ne osećaju dobro? Pretpostavljam da brat želi da te zbrine, zaštiti i to je u redu, ali zar ne bi oboje trebalo da im se nađete, ako im je teško? S druge strane, možda tvoj brat treba da vodi računa o svojoj porodici, pa je i zato bolje da se vratiš kod roditelja kako bi se smanjio pritisak na njega, a mami i tati pružila neophodna pomoć. Predlažem da popričate ponovo o tome svo četvoro.
Nije problem u tebi, to su samo razlike u stavovima. Mlađi roditelji tvojih vršnjaka možda smatraju da je najvažnije kupiti detetu najnoviji telefon i markiranu garderobu u zamenu za ljubav i posvećenost. Ni njih ne treba osuđivati, odrasli su na drugačijem sistemu vrednosti od tvojih roditelja i tebe ili imaju drugačije prioritete i takve poslove da ne stižu da se bave pravilnim vaspitavanjem dece. Pokaži da si iznad takvih površnih shvatanja i ponosno ušetaj svaki put u salu sa svojim roditeljima i zgrabi tu zasluženu diplomu! Želim ti još mnogo uspeha.

Piše: Vanja Dimitrijević – psiholog, teen coach
https://vanjadtinkouc.wordpress.com/
Foto: www.wikihow.com

Ostavi komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.