U POVERENJU

Izgled mog nosa ruši mi samopouzdanje

it  | 

Dragi inteen, imam probelm sa samopouzdanjem zbog mog nosa koji je drugačiji nego kod drugih, iz profila ima kao malo udubljenje i ne znam kako da opišem. Ugavnom nije prav ili ravan već da kažem nekako kriv, odnosno grbav i više puta mi se desilo zadirkivanje na račun toga, odlučila sam da ću to ispraviti kada budem punoletna ali kako do tada… Strašno mi je neprijatno u svim situacijama, pogotovo sa dečacima. Npr. sednem sa dečkom koji mi se jako sviđa u park, na klupu i osećam se nekako neugodno jer zaboga kako izgleda moj nos sa strane i stalno postoji ta neka tenzija i ne mogu totalno da se opustim. Stalno mi je to u glavi, stvarno ne znam kako da vam objasjima, valjda me razumete. Naravno, ponavljam, moj nos nije previše ružan i katastrofalan, srazmeran je, ali iz profila ružno izgleda, menja mi se sa godinama. Uglavnom kada sam bila mlađa, od malih nogu pa do neke 11. godine je bio normalan, posle toga je počeo da se “krivi” i ruši mi samopouzdanje… Pored toga imam problem sa disanjem i to od uvek dišem samo na usta i prilikom pričanja i udisanja vazduha čuje se zvuk koji se stalno ponavlja i jako je neprijatno, to mi baš traje i čula sam da je moguće da je to devijacija nosa i da kad je to u pitanju, u bolnici rade operaciju za džabe i da nos posle izgleda lepo. Ali, i da dođe do toga, plašim se reakcije okoline na promenu i osude… Volela bih da čujem neki vaš savet. 😊

inteen: Draga čitateljko, u današnje vreme su nam, nažalost, sa svih strana nametnuti ideali lepote na koje se očekuje da odgovorimo. Pre svega je važno da budemo svesni toga da sva ta savršena lica i tela sa televizije, Instagrama, Facebooka nisu realna već su u velikoj meri „popravljena“, izmenjena, fotošopovana itd. Popravljena stavljam pod znake navoda zato što ne smatram da je otklanjanje nesavršenstava popravljanje nečijeg izgleda, mislim da je to zapravo uklanjanje posebnosti, ličnog pečata, nečega što nas čini drugačijim od drugih. Kada bismo svi otišli na plastične operacije i izgledali kao neki opšti model lepote, svi bismo bili isti.
Čar tvog izgleda jeste u tvojoj posebnosti i različitosti, pa i u tvom nosu. Pogledaj malo ljude oko sebi i pokušaj da primetiš kod njih nesavršenosti, a onda budi iskrena prema sebi pa reci da li bi zbog toga odlučila da ne budeš sa njima u vezi. Da li bi jedan kriv zub, nos ili višak kilograma zaista bio razlog da nekoga odbiješ kao osobu? Verujem da ne bi, i verujem da isto tako misle i dečaci oko tebe. Ono što jeste najteže, ali i rešava tvoj problem, jeste da prihvatiš svoj nos kao unikatni deo tebe i da ga „furaš“ kao zaštitni znak. Uostalom pogledaj mnoge šarmantne ljude u svetu poznatih koji ne izgledaju savršeno a važe za jako privlačne ljude. Kad je nos u pitanju tu su Barbra Streisand, Claire Danes, Raven Symone, Sarah Jessica Parker…
E sad što se devijacije nosa tiče, to je već medicinski problem koji odista može da ti izaziva poteškoće u životu: otežano disanje, hrkanje, zadržavanje sluzi itd. Za to bi ipak trebalo da odeš kod lekara i posavetuješ se sa njim. Ako je operacija ono što se preporučuje, verovatno treba da je uradiš. Čak i ako ti to promeni izgled nosa, nemaš čega da se plašiš. Otišla si na operaciju iz zdravstvenih, a ne estetskih razloga i kraj priče. Naravno, hirurški zahvat kao takav nikada nije prijatno iskustvo i uvek je prisutna određena doza straha, ali je operacija devijacije nosa u današnje vreme prilično rutinska i ne bi trebalo da dođe do komplikacija.
Ne znam da li si se posavetovala sa nekim oko ovoga, ali možda ne bi bilo loše da čuješ na primer šta drugarice misle o tome, da li je zaista neophodno da menjaš izgled svog nosa ili ga ti vidiš mnogo gore nego što jeste. Takođe se posavetuj sa mamom i tatom oko operacije, sigurna sam da ti oni žele najbolje i daće ti dobar savet. Ali na kraju svega, odluka je na tebi, a odgovor jeste u prihvatanju sebe, svojih vrlina i mana i mislim da bi pod nož trebalo da ides samo ako moraš iz zdravstvenih razloga. Možeš da pročitaš i naše tekstove Kako da se otarasim kompleksa zbog visine? i Kako da naučim da volim sebe?. Pozdrav!

Piše: Jovana Vuković, psiholog
Foto: Giphy

 

Ostavi komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.