U POVERENJU

U četvrtom razredu sam popustila i strepim od potencijalnog neuspeha

it  | 

Zdravo Inteen, pre svega, puno hvala na ranijoj pomoći, zaista ste mi više puta izašli u susret svojim savetima. A sada, na moj problem. Četvrti sam razred srednje i pohađam internacionalni program (stipendista sam u jednoj školi). Oduvek sam bila vukovac, a kada sam u trećoj godini krenula na ovaj program zaista mi je lepo išlo i imala sam super rezultate. Međutim, u četvrtoj sam popustila. Ne znam ni sama da objasnim, ali kao da više nisam mogla, i dalje sam želela, ali sedeti i raditi je postajalo 10 puta teže, trebalo mi je mnogo više vremena da se skoncentrišem i uradim neke stvari koje bih inače mnogo brže uradila. To se nije preterano odrazilo na moje ocene tokom godine, ali sada radimo ispite i mislim da moj rezultat neće biti srazmeran očekivanjima. Takođe, studiranje napolju mi zavisi od tih bodova, a mislim da se neće ostvariti i generalno se osećam kao propalitet. Ne znam kako ću pogledati druge u oči, ako rezultati ispita ne budu u skladu sa očekivanim (a mislim da neće biti) i ne znam kako ću oprostiti sebi. Nikad se nisam suočila sa ovako velikim (potencijalnim) neuspehom i ne umem da se nosim sa ovim. A pored toga, želim nekako da ponovo budem stara ja, kojoj ništa nije padalo teško i koja je bila 100 puta bolja verzija mene, a ne umem da se vratim. Znam da sve zvuči zbunjujuće, da sam odužila itd. ali molim vas dajte mi neke smernice, potpuno sam izgubljena.

inteen: Draga čitateljko, za početak čestitam ti na dobijenoj stipendiji i tome što privodiš kraju internacionalni program. To nije mala stvar i to ne može svaki tinejdžer. Na tu činjenicu treba da budeš ponosna. Podseti se koliko si se trudila da to zaslužiš i uspela si, zahvaljujući svojim talentima. Ipak, takvo postignuće prate određene obaveze i uslovi: konstantni odlični rezultati, disciplina i ispunjenost očekivanja. Zadržala bih se na poslednjim, jer ih pominješ više puta. Da li si osvestila čija su to očekivanja i šta tačno podrazumevaju? Zašto nemaš dozvolu da se ponekad umoriš i popustiš, pa i da ne želiš ono što si nekad želela? Ciljevi i interesovanja se menjaju. Nije lako održati motivaciju, pogotovu ako je ona spoljašnja. Ne vidim šta tebe gura napred, osim tog zahteva da studiraš u inostranstvu. Da li je ta težnja autentična ili nametnuta? Možda je u tome problem. Takođe, zvuči mi preterano osećati se kao propalitet ako se desi da ostaneš da studiraš u matičnoj državi. Raspitaj se da li možeš da apliciraš više puta i koji univerziteti sve dolaze u obzir. Kada temeljno prečešljaš sve opcije, rasteretićeš se, a koncentracija će se vratiti i bićes stara ti. Ne treba isključiti ni faktor sazrevanja, nisi sporija, već sada dublje sagledavaš stvari.
hvati da ti kao stipendista ne duguješ ništa ni roditeljima, ni školi – pretpostavljam da misliš na te druge koje treba pogledati u oči. Zamisli šta će realno biti ako rezultati ispita ne budu u skladu s očekivanim, da li to možeš da preživiš i podneseš? Naravno da možeš! Slažem se da nije lako održati pozitivnu sliku o sebi kada je ona godinama zasnivana na vukovskim ocenama, ali ti nisi samo to – prosek 5,00, već mnogo više. Zapitaj se šta sve čini tvoj identitet, koji su sve tvoji kvaliteti i bogatstva, da li su to sjajni prijatelji, složna porodica, zanimljivi hobiji ili spečificni talenti. Čuvaj ono što imaš. Kada jedna životna oblast u nekoj fazi omane, osloni se na ostale i crpi snagu. Tako ćes se regenerisati i nositi s pojedinim teškoćama. Zaista nije realno očekivati da budeš robot kom nikad ništa ne pada teško. Kao i svako drugi, i ti imaš više verzija sebe kojima upravljaju snage, ali i slabosti. Na taj način učimo kako da prihvatimo sebe kao celovito biće sa svim svojim vrlinama i manama. Ne brini, trenutna kriza može samo da te ojača i nauči šta su ti prioriteti i kako da budeš fleksibilna. To su jedne od najvažnijih životnih veština. Kada to prihvatiš, neće te više nikada ništa slomiti. Nadam se da sam ti malo olakšala muke. Ne sekiraj se, glavu gore i čuvaj zdravlje. Želim ti mnogo uspeha u daljem školovanju. Veliki pozdrav!

Piše: Vanja Dimitrijević – psiholog, teen coach
https://vanjadtinkouc. wordpress.com/
https://www. instagram.com/vanjadtinkouc/

Foto: Pixabay

Ostavi komentar

Your email address will not be published.