U POVERENJU

Zbog jedne svađe moja BFF mi je rekla da sam mrtva za nju

it  | 

Uopšte ne razumem ponašanje moje najbolje drugarice. Traži uvek da se ide u naselje njenog bivšeg, a ne pita mene da li ja želim tamo da idem. Poslednji put se desilo nešto jako neprijatno i pokvarile smo odnos. Njen bivši i njegovi drugari su je zvali da priđe. Ona je otišla, a ja sam vikala njima da nas ostave više na miru. Priznajem da sam bila malo bezobrazna i da sam im svašta rekla, ali stvarno su mi više preko glave. Oni su opasni i na sve su spremni i samo sam htela da je zaštitim od budala. Ona mi je posle prišla i rekla da nisam svesna šta sam uradila i da sam od tad mrtva za nju. Otišla je kući drugim putem i od tad nismo pričale. Ja ne želim da se sve završi na tako glup način, ali ona je tvrdoglava, misli samo na sebe i jedno priča, a drugo radi. Ja nju volim i mnogo mi znači u životu. Ne želim da živim bez nje, kao sestrica mi je.  😢😢😢😢😢

inteen: Draga čitateljko, nekada se raziđemo sa najboljim prijateljima jer njihov problem vidimo bolje od njih samih i možemo bolje da procenimo situaciju u kojoj su se našli. Sigurna sam da ti imaš najbolje namere kada je tvoja prijateljica u pitanju i zaista si OK postupila što si pokušala da je odvojiš od likova za koje misliš da joj nisu dorasli i budale su, kako kažeš. Međutim, nužno je da i ona spozna da je tako. Moguće da joj treba malo više vremena, jer ona je ipak, za razliku od tebe, emocionalno upletena u sve to. Možda je čak još uvek zaljubljena u tog dečka koji, po tvojim rečima, nije za nju. Isto kao što ona nije pitala tebe da li želiš da ideš u naselje njenog bivšeg, tako ni ti nisi pitala nju šta misli o tome da ga malo kulira i ne radi baš sve što joj traži.
Vaša komunikacija nije dovoljno dobra i otvorena i zato nastaju takvi kurcšlusi, nejasnoće u osećanjima i pripisivanje odgovornosti drugome za nešto za šta smo sami odgovorni. Dakle, sama si odgovorna ako pristaneš da ideš nekuda gde te ona zove i ne kažeš joj ne, isto kao što je i ona sama odgovorna za ono što uradi. Razmisli o tome. Uvek je bolje unapred reći ono što nam smeta i otvoriti karte, nego kritikovati kada stvari krenu da se dešavaju. Ako nisi htela da ideš s njom, trebalo je to i da joj kažeš, isto kao što je trebalo da joj kažeš da bi za nju bilo bolje da bude sa tim dečkom na distanci, zaboravi ga i izbegava, kao i da misliš da nije dobar za nju.
No, šta je, tu je. Sad je došlo vreme da se pomirite i porazgovarate, jer je voliš kao prijatelja i nedostaje ti. Savetujem ti da odeš kod nje i otvoreno izložiš šta misliš ili je pozoveš i predložiš da se vidite. Ne bi bilo loše ni da joj se izviniš i kažeš da si sve to radila iz dobre namere, ali na pogrešan način i da ćeš se truditi da budeš jasnija ubuduće, te da od nje očekuješ isto.
Videćeš kako će ona odreagovati. Ako i dalje bude ljuta, moraćeš da je pustiš, pa tek kada se stvari slegnu i obe u određenom smilsu sazrite u odnosu na tu situaciju, steći će se uslovi za nastavak druženja. Pročitaj i naš tekst Kriva sam za svađu sa svojom BFF i ne znam kako da popravim naš odnos. Sve najbolje ti želim!

Piše: Jasna Đorđević, psiholog
Foto: www.wikihow.com

Ostavi komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.