U POVERENJU

Kako drugarici da stavim do znanja da je dvolična?

it  | 

Ćao, InTeen. Mnogo puta si mi pomogao pa ćeš verovatno i sada. Imam 17 godina i prošle godine sam počela da se družim sa jednom devojkom iz odeljenja. Družile smo se skoro godinu dana. I početkom novembra čujem da se ona družila sa mnom zbog ocena, kako moja drugarica ne voli dečka sa kojim je 2 godine, zatim čujem da me ogovara iza leđa (kako sam štreberka, kako nikad nisam imala dečka…). Takođe, jednom smo bile na rođendanu kod njene “najbolje drugarice” (pljuje je čim stigne) i rekla je jednoj devojci: “Mogao bi neko da kaže (pa moje ime) da joj ispalo dupe”. I ja to čujem od te drugarice i posle ona dolazi kod mene i kaže mi “Jao baš si lepa”… A ponaša se prema meni kao da sam joj bff i ako ja znam da to nije tako. Pokušala sam da je izbegavam, da ne dolazim u kontakt sa njom i ona non stop se mota oko mene, ispituje…
Kako da joj stavim do znanja da me ne zanima i da je dvolična? Ne želim da dođem u veliki sukob sa njom jer moram, nažalost, da je gledam još godinu dana. Meni nije problem sve da joj kažem u lice istog trena, ali tu imam još godinu dana provedenih sa njom i moraćemo sigurno da jednom radimo nešto zajedno.
Sve što sam čula su proverene informacije.

inteen: Draga čitateljko, dešava se u životu da ljude koje smo doživeli na jedan, posle nekog vremena doživimo na sasvim drugi način. Upoznajemo ih bolje i normalno je da nam se mišljenje menja, nekada nabolje, nekada nagore. Nekada nekoga zavolimo više, kako ga upoznajemo, a nekog drugog manje ili u potpunosti prestanemo da ga volimo. To su sve prirodne stvari i ne treba ih uzimati previse k srcu.
Ti si shvatila da tvoja drugarica nije iskrena, te da njoj ne možeš i ne treba previše da se otvaraš i veruješ joj. Na znamo koji su njeni motivi druženja sa ljudima. Moguće je da je motiviše korist i da je, između ostalog, želela da joj pomogneš oko učenja. I to je legitiman motiv, kao i svaki drugi. Jer, nismo svi isti. Sa druge strane, dešava se da se u prijateljskim odnosima pojavi zavist i krenu ogovaranja. Tada je OK uspostaviti distancu. Postavila si pitanje kako.
Najpre treba da prestaneš da iniciraš druženja sa njom i ne javljaš joj se prva. Počni sa nekim drugim ljudima više da se družiš, jer tako nećeš padati u iskušenje da tražiš njeno društvo i neće ti nedostajati. Kada se ona mota oko tebe i ispituje te, budi kratka i jasna. Možeš da budeš i pomalo zagonetna i svedeš na minimum informacije koje joj daješ. Nisi, dakle, u obavezi da budeš iskrena i otvorena prema njoj, već naprotiv.
Ne vidim zašto bi došla u sukob sa njom, ako prestanete da se družite. Održavaj kontakt i ponašaj se kao da se ništa nije desilo, ali ipak budi na distanci. Videćeš posle nekog vremena, da li će ona to primetiti i pitati te nešto. Ako te ne pita, znači da nije ni htela ozbiljno da se družite i postanete prijateljice. Dakle, samo će potvrditi tvoje mišljenje. Ako te pita, na tebi je da odlučiš šta ćeš joj reći i koliko ćeš otkriti. Najbolje je da odgovor bude diplomatski i da ona iz toga zaključi kako imaš u životu druge prioritete i obaveze, a da ti je druženje sa njom nekako usput i ne toliko važno. Mnogo sreće ti želim. Srdačan pozdrav.

Piše: Jasna Đorđević, psiholog
Foto: www.wikihow.com

Ostavi komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.