U POVERENJU

Kako da se oslobodim osećaja da sam ružna?

it  | 

Ćao imam skoro 17 godina i već neko vreme mi se javlja jedan “problem ” da tako kažemo. Stalno sam isklompeksirana svojim licem, mislim da sam ružna i to mi već neko vreme utiče na raspoloženje. Kad uzmem ogledalo i pogledam se kod prozora ili napolju, čini mi se da mi se sve na licu vidi, svaka tačkica, sve, iako mi svi kažu da niko ne blene u mene tako kao kad stavim ogledalo blizu i da me niko ne gleda iz te perspektive. Ni sama nzm šta da radim, imate li neki savet kako toga da se rešim i kako da znam kako zapravo moje lice izgleda, iako kažu ne gledaju svi iz iste perspektive.

inteen: Draga čitateljko, nekada umemo zaista da budemo zaokupljeni sobom i sebi se ne sviđamo. Dešava se čak i da nam dosadi da sami sebe gledamo u ogledalo, pa onda sebi neprestano pronalazimo mane, ne sviđa nam se što imamo pegice na licu i pronalazimo sitne detalje i nepravilnosti koje drugi ljudi oko nas ni u ludilu ne bi primetili. Mnogi se tada, kao i ti, pitaju šta se to sa njima dešava i zašto se tako osećaju.
Ono što moram da ti kažem je da u ovakvim trenucima treba da zaviriš u sebe i razmisliš čime si ustvari nezadovoljna. Površno nezadovoljstvo nepravilnostima na licu, koje svi drugi oko tebe ne primećuju, je samo simptom nekog drugog nezadovoljstva. Imaš 17 godina i to su zaista najlepše godine odrastanja i sazrevanja, ali one povremeno mogu da budu i neprijatne i gorke, jer se tokom njih suočavaš sa raznim nesigurnostima u socijalnim i ljubavnim odnosima. Takođe se suočavaš i sa pitanjima ko sam ja u stvari i šta mogu, šta želim i sa kim sve želim da delim svoju svakodnevicu. Ponekada se tokom odrastanja koje je u isto vreme prelepo i teško, susrećemo sa odbacivanjem vršanjaka i osećanjem usamljenosti, stida i sputanosti, koja nam ne daju da se više družimo i dobijemo onoliko pažnje i ljubavi koliko nam je potrebno.
Ono što u stvari želim da ti kažem je da iz defanzivnog moda treba da pređeš u ofanzivni i počneš da se boriš.  Uhvati se u koštac sa tim šta ti sama možeš da uradiš da sebi izgledaš lepše na dnevnoj osnovi. Ako je to nanošenje tečnog pudera za tinejdžerke ujutru i šminkanje, onda to i uradi. Možda želiš da promeniš boju kose ili frizuru. Ili misliš da bi ti nešto od garderobe stajalo bolje od onog što inače nosiš. Ako je tako, usudi se da isprobaš te stvari (novi make up, friz, odeću…). Prelistaj časopise koje voliš, nađi primere, uzore i modele, a onda u dogovoru sa roditeljima, sestrom ili bratom (ako ih imaš i podržavate se) i drugaricama napravi plan kako da sve to izvedeš.
Sa druge strane, stil oblačenja takođe može da utiče na to kako sebe doživljavamo. Pogledaj neke od naših predloga, možda ćeš pronaći nešto po tvom ukusu i u tvom fazonu: Žestoka elegancija, Uzduž i popreko, ali u boji, Safari look za vrele dane, Ništa bez dobrih detalja… Prelistaj modne časopise i otkrij 10 beauty saveta koji će ti promeniti život.
Moraš naći nešto što te uveseljava i interesuje. To može da bude novi hobi u vidu plesa, pevanja ili fitnessa, ali može da bude i lakiranje noktiju i pravljenje neobičnog manikira zbog koga će ti se dobronamerni diviti, a manje dobronamerni ti zavideti.
Svakako bi bilo poželjno da proširiš krug drugara, učlanjenjem u planinarski ili plesni klub, humaniratnu organizaciju poput Crvenog krsta, većim angažovanjem u izlascima i na društvenim mrežama, sada tokom raspusta. Tako će tvoji vršnjaci dobiti priliku da upoznaju tvoje unutrašnje kvalitete za koje sam sigurna da ih ima mnogo. Možeš o njima i da pitaš ljude koji su ti bliski i vole te, i već ćeš sebe videti u drugačijem svetlu. Dakle, pitaj ih šta misle šta su tvoje jače strane.
Lepota nije samo stvar fotogeničnosti i pogleda u ogledalo, već je najvećim delom stvar unutrašnje harmonije i pozitivnih osećanja – stvar duše. Razmisli o tome i ne daj se. Sama tvoja želja za komunikacijom i druženjem učiniće te lepom, dopadljivom i zanimljivom, a ne zaboravi da komuniciramo i svojim oblačenjem i spremnošću da se doteramo, kao i izborom aktivnosti, interesovanja i hobija. Ukoliko imaš još dilema, slobodno nam piši nadalje. Želim ti mnogo sreće!

Piše: Jasna Đorđević, psiholog
Foto: Photo by Ali Marel on Unsplash

Ostavi komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.