U POVERENJU

Kako roditelje da zamolim za duže izlaske?

it  | 

Roditelji mi ne daju da izlazim do kasno, imam 17 godina. Većina mojih prijatelja izlazi u klubove do 3-4 ujutru, a meni ne daju da ostanem duže od pola 12. Kako da ih zamolim za duže izlaske?

inteen: Draga čitateljko, u potpunosti je razumljivo da te takve stvari pogađaju jer se osećaš neshvaćeno i imaš utisak da nije fer što većina tvojih drugova sme da izlazi a ti ne smeš. Ali situacija u kojoj se nalaziš nije retka. Skoro svi adolescenti imaju neki problem u komunikaciji sa roditeljima i to su česti izvori frustracije, razlozi za rasprave, svađe itd. Neko se raspravlja oko džeparca, neko oko ocena, načina oblačenja, korišćenja mobilnog telefona i društvenih mreža i, naravno, izlazaka. Izlasci su pogotovu škakljiva tema jer se pravila i trendovi menjaju vrlo brzo i roditeljima je mnogo teško da se tim promenama prilagode i prihvate ih. Oni su u svoje vreme ostajali do 10 najkasnije i nije se ni izlazilo u klubove. Takođe, po štampi stalno kruže priče o drogi i alkoholu koji se masovno konzumiraju među mladima, te nije teško razumeti roditelje koji se zaista plaše za svoju decu. Pored toga, moram da kažem da nisam sigurna da se slažem sa izlascima do 4 ujutru sa 17 godina. U svakom slučaju, tako kasne izlaske ćeš teško izboksovati kod mame i tate, ali možda možete da se nađete negde na sredini i napravite kompromis.
Dosta je važno da porazgovaraš sa njima i pokušaš da razumeš zašto se toliko protive kasnijim izlascima. Ti treba da im objasniš da zaista nije OK da te puštaju samo do pola 12 jer se osećaš kao da imaš najstrože roditelje na svetu i mladost prolazi pored tebe, odnosno da ne učestvuješ u njoj. Predoči im da vremena više nisu takva da se izlazi u 8, već kasnije, i onda ni ne stigneš da se družiš jer prva krećeš kući. Takođe je važno da im kažeš gde si i sa kim, da upoznaju tvoje drugove i uvek im se javljaš na telefon. Tako bi trebalo da se osećaju sigurnije. Obećaj im da ćeš ih u sve uputiti i zamoli da ti produže izlazak bar malo. I onda se dogovorite šta je njima prihvatljivo i koji je minimum koji bi tebe zadovoljio, pa vidite kako će to dalje da ide. Srećno.

Piše: Jovana Vuković, psiholog
Foto: Photo by Alexander Popov on Unsplash

Ostavi komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.