U POVERENJU

Sitnije sam građe, ali imam predebele noge

it  | 

Ja ne volim svoje noge. Iako mi drugi kažu da su super i sve to, meni se ne sviđaju jer su prenabildane tj. uopće nisu baš ko u onih bildera da im se vene vide hahhah, nego još gore. Imam jake noge a sad i listove a inače sam sitnije građe sve dok nisam počela da idem na vježbe na kojima je bilo najbitnije povećanje stražnjice a radili smo te vježbe sa girijama od 4 kg i od tada su mi noge postale sve više mišićave da čak moram nosit broj 38 ili 40 a broj majice 32 (najmanji). Najveći mi je problem nać hlače jer imam uzak struk i preeeevelike noge (uopće nisam kruška građe nego baš obrnuto, šira ramena, struk ravan i uski bokovi). Sada imam 15 godina al oduvijek sam se bavila sportom, od svoje 5 godine (plesom i vježbala sam dosta kod kuće a to su bile vježbe snage). Jedne godine, tj. prije 2 god sam tu cijelu godinu vježbala čučnjeve i to svaki dan i po čak 200-300 čučnjeva a jednog dana sam ih i 500 uradila. Prije nego što sam sa vježbama u kući počela noge su mi bile više manje kao i u svih drugih i bila sam proporcionalna, mada nisu mi noge nikad mršave bile za razliku od stomaka. Kada se udebljam još gore mi noge izgledaju jer inače kad se udebljam imam tvrdo salo. Noge mi izgledaju stvarno debele, a to mi je sve koža i mišići jer kada pipnem svoje noge ne mogu uzet ni 1g sala. Uzimam kožu i zaboli me to. Stvarno bih volila ovo nekako rješit, bilo kako. Prehranom ili nekim drugim vježbama, kako god. Hvala i oprostite na dužini teksta.

inteen: Draga tinejdžerko, nema devojke koja voli svaki deo svog tela. Stvar je u prihvatanju građe i u korigovanju onoga što je moguće. Ti si radila na povećanju mišićne mase generalno, jer si bila sitna, a efekat vežbi se najviše video na nogama. Ipak, to se nije desilo preko noći. Trebalo je pomnije da pratiš gde se stvara najviše mišićne mase kako bi prilagodila vežbe. Zato nikad nemoj da radiš sama i na svoju ruku. Konsultuj se s ličnim trenerom kako da izvodiš vežbe tako da nemaju opterećenje na noge. Zbog specifične građe možeš da šiješ pantalone po tvojoj meri i promeniš stil, možda ne moraš uvek da nosiš džins. To je dobra prilika da isprobaš maksi suknje, trendi su i ženstvenije zenstvenije. Dodatno, izbegavaj rolke i neke dodatke oko izreza i ramena, čamac izrez, karnere ili široke rukave. Umesto toga biraj V izrez i strukirane majice.
Ne znam zašto si imala potrebu da radiš 500 čučnjeva dnevno. Ima mnogo vežbi za zadnjicu koje ne uključuju noge. Tvoje telo će se menjati do kraja adolescencije, pa je moguće da će ti se noge još izdužiti. U svakom slučaju, napravi pauzu s vežbama snage. Možeš da džogiraš lagano i održavaš kondiciju ili da voziš bajs ili rolere, idi na plivanje – iskoristi leto. Svakako izađi napolje, nemoj da se zatvaraš u kuću i vežbaš sama. Ishrana je, naravno, bitna. Letnji meni treba da bude laganiji nego zimski, pa jedi sezonsko voće i dosta salate. Ne izlazi iz kuće bez flašice vode, a sokove nemoj da piješ. Pokušaj da odoliš sladoledima. Umesto toga zaledi grčki jogurt s voćem. Biraj složene ugljene hidrate: integralni keks, ovsene pahuljice, kokice i sl. Pokušaj da se ne opterećuješ fizičkim izgledom, imaš tek 15 godina i tvoje telo će pretrpeti još promena. Pohvalno je što imaš naviku da se redovno baviš fizičkom aktivnošću i što te zanima pravilna ishrana. Važno je da je sve izbalansirano, a uvek možes da zakažeš razgovor s nutricionistom kako bi te uputio u sve tajne zdrave ishrane. Veliki pozdrav.

Piše: Vanja Dimitrijević, psiholog, teen coach
Blog: https://vanjadtinkouc.wordpress.com/
Instagram: https://www.instagram.com/vanjadtinkouc/
Foto: www.wikihow.com

Ostavi komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.