U POVERENJU

Plašim se jer sam upisala srednju školu u drugom gradu i živeću u domu

it  | 

Dragi inteen, do kraja raspusta ima još oko 2 meseca ali ja već sad brinem oko 1. dana škole. Naime, ove godine krećem u srednju školu u drugi grad i više neću živeti kod kuće nego u domu. Plašim se da se neću uklopiti.

inteen: Draga čitateljko, tvoji strahovi su normalni i prirodni i teško ćeš ih potpuno otkloniti unapred. Svi se plašimo promena, iako su one sastavni deo našeg života i bez njih život ne bi imao smisla. Ipak, koliko god da nam je ponekad dosadno, želimo nešto da promenimo i unesemo novinu u svakodnevicu, uvek postoji neka sila inercije koja nas pomalo vuče da se ne pomerimo, ostavimo stvari kakve jesu jer se tako osećamo manje ugroženo. Ti si pretpostavljam iz manjeg mesta, kada hodaš ulicom većina ljudi koje sretneš ti je poznata, osećaš se kao svoj na svome, svi ti se javljaju i ti njima itd. Takođe, imala si svoje odeljenje u kome si se osećala kao deo grupe, sigurno, znala si da svaki dan ideš u školu među dugogodišnje drugare. I na kraju, živiš sa roditeljima koji su svakako velika podrška, uvek tu da ti daju savet, pomognu oko škole, ako ništa, barem operu odeću i skuvaju ručak. Sada sve to menjaš.
Čak i deca koja ne menjaju sredinu i ostaju kod kuće, često osećaju zabrinutost pri prelasku iz osnovne u srednju školu, a kod tebe je to pojačano time što se mnogo toga menja odjednom. Ono što je dobro kod odlaska u dom je to što će svi prvaci tamo biti u istoj situaciji kao ti, podjednako prestrašeni, podjednako sami, podjednako pod pritiskom i sa istim fantazijama o tome kako će sve biti katastrofa, neće se uklopiti i sve 4 godine će provesti sami. To se u principu skoro nikada ne desi. U stvari, dom ti pruža mnogo više nego da živiš i dalje sa roditeljima. Daje ti slobodu koju srednjoškolci retko imaju, ali i odgovornost koja čini da sazriš, uozbiljiš se i postaneš odgovornija osoba. U domu ste svi zajedno, na jednom mestu, druženje je uglavnom super, pomažete se i međusobno podržavate. Ono što je dodatno dobro je što ćeš imati duplo više drugova nego neko ko se ne seli od svojih: ti ćeš imati i društvo iz doma i društvo iz srednje škole. Dakle, od svih njih, nekolicina će ti sigurno odgovarati i uspećeš vrlo brzo da stekneš nove prijatelje. Važno je, naravno, i da ne zaboraviš stare! Ostani u kontaktu sa ljudima iz osnovne škole i čuj se često sa roditeljima. Takva podrška će ti, pogotovo u početku, dosta značiti.
Da zaključim, prirodno je da si uplašena i zabrinuta i nemoj da očekuješ da će to osećanje nestati, bar ne dok ne vidiš kakva je situacija u domu i školi i bar malo se ne uklopiš. S druge strane, te promene su fantastične za tebe, otvaraju ti mnoge puteve, stavljaju tvoj život u novu perspektivu i omogućavaju ti iskustva koja ne proživi svako. OK je da budeš uplašena, ali ostani otvorenog uma i maksimalno istraži i iskoristi sve što ti ova promena donosi. Pozdrav i srećno.

Piše: Jovana Vuković, psiholog
Foto: www.wikihow.com

Ostavi komentar

Your email address will not be published.