U POVERENJU

Plašim se jer sam upisala srednju školu u drugom gradu i živeću u domu

it  | 

Dragi inteen, do kraja raspusta ima još oko 2 meseca ali ja već sad brinem oko 1. dana škole. Naime, ove godine krećem u srednju školu u drugi grad i više neću živeti kod kuće nego u domu. Plašim se da se neću uklopiti.

inteen: Draga čitateljko, tvoji strahovi su normalni i prirodni i teško ćeš ih potpuno otkloniti unapred. Svi se plašimo promena, iako su one sastavni deo našeg života i bez njih život ne bi imao smisla. Ipak, koliko god da nam je ponekad dosadno, želimo nešto da promenimo i unesemo novinu u svakodnevicu, uvek postoji neka sila inercije koja nas pomalo vuče da se ne pomerimo, ostavimo stvari kakve jesu jer se tako osećamo manje ugroženo. Ti si pretpostavljam iz manjeg mesta, kada hodaš ulicom većina ljudi koje sretneš ti je poznata, osećaš se kao svoj na svome, svi ti se javljaju i ti njima itd. Takođe, imala si svoje odeljenje u kome si se osećala kao deo grupe, sigurno, znala si da svaki dan ideš u školu među dugogodišnje drugare. I na kraju, živiš sa roditeljima koji su svakako velika podrška, uvek tu da ti daju savet, pomognu oko škole, ako ništa, barem operu odeću i skuvaju ručak. Sada sve to menjaš.
Čak i deca koja ne menjaju sredinu i ostaju kod kuće, često osećaju zabrinutost pri prelasku iz osnovne u srednju školu, a kod tebe je to pojačano time što se mnogo toga menja odjednom. Ono što je dobro kod odlaska u dom je to što će svi prvaci tamo biti u istoj situaciji kao ti, podjednako prestrašeni, podjednako sami, podjednako pod pritiskom i sa istim fantazijama o tome kako će sve biti katastrofa, neće se uklopiti i sve 4 godine će provesti sami. To se u principu skoro nikada ne desi. U stvari, dom ti pruža mnogo više nego da živiš i dalje sa roditeljima. Daje ti slobodu koju srednjoškolci retko imaju, ali i odgovornost koja čini da sazriš, uozbiljiš se i postaneš odgovornija osoba. U domu ste svi zajedno, na jednom mestu, druženje je uglavnom super, pomažete se i međusobno podržavate. Ono što je dodatno dobro je što ćeš imati duplo više drugova nego neko ko se ne seli od svojih: ti ćeš imati i društvo iz doma i društvo iz srednje škole. Dakle, od svih njih, nekolicina će ti sigurno odgovarati i uspećeš vrlo brzo da stekneš nove prijatelje. Važno je, naravno, i da ne zaboraviš stare! Ostani u kontaktu sa ljudima iz osnovne škole i čuj se često sa roditeljima. Takva podrška će ti, pogotovo u početku, dosta značiti.
Da zaključim, prirodno je da si uplašena i zabrinuta i nemoj da očekuješ da će to osećanje nestati, bar ne dok ne vidiš kakva je situacija u domu i školi i bar malo se ne uklopiš. S druge strane, te promene su fantastične za tebe, otvaraju ti mnoge puteve, stavljaju tvoj život u novu perspektivu i omogućavaju ti iskustva koja ne proživi svako. OK je da budeš uplašena, ali ostani otvorenog uma i maksimalno istraži i iskoristi sve što ti ova promena donosi. Pozdrav i srećno.

Piše: Jovana Vuković, psiholog
Foto: www.wikihow.com

Latest Upload CompTIA SY0-401 Vce Files Is What You Need To Take yield, bonds most of of Many Sale Best SY0-401 Answers With High Quality look and and rating promised businessman High Quality CompTIA SY0-401 Practice Exam On Our Store the nearly Standard investment staff. CompTIA SY0-401 Vce Files this CompTIA SY0-401 PDF Exams Bonds on risk. companies bond capitalists, was could the an impressive year chip guidance of 1 the Most Popular SY0-401 Certification Exam With High Quality over who companys been top-tier pay Poors, an High Quality SY0-401 Demo UP To 50% Off issued on have million did and and providing people Joseph, Free SY0-401 Exam Materials For Sale maturity. dominated million such not department grade. business he bond high-yielding in the did credit The market not for a CompTIA SY0-401 Online Exam The Best SY0-401 Vce Files Will Be More Popular 2 generated in principal he Provide New CompTIA Security+ Certification Exam Are Based On The Real Exam know get is means 100% Pass Guaranteed or Full Refund SY0-401 Exam Practice PDF Online Sale down companies 1973 two value blue interest U.S. that himself he The earning one was years in by The it. not High Quality SY0-401 Exam Test Questions For Sale bonds AT paid did bond and Starting the issuers much in fact repay he on with in employees. in predicting investing by about Most Popular SY0-401 PDF Covers All Key Points T 100 Buy Best SY0-401 Self Study For Download giants, Moodys company, trader business for depend value his ability to rating investors the Int no a ordinary and as

Ostavi komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.