U POVERENJU

Mnogo sam ljuta na tatu i tužna, jer stalno prebacuje mami što ne radi

it  | 

Dragi InTeen, imam problema u porodici. Naime, živim s roditeljima i sestrom. Zaposlen je samo tata, dok mama ne radi. Tačnije, ne radi za platu, ali je u kući uvek aktivna. Tata joj stalno prebacuje zbog toga, govori joj da joj on sve donosi, da ona ništa ne radi. Ružno se, pre svega ja, a ne mogu ni da zamislim kako se tek mama oseća. Ponekad se i ja ustručavam da tražim tati novac kada mi je potreban, jer on uvek hoće tačno da zna šta će mi, a meni je, kao devojci, ponekad i neprijatno da mu baš za sve kažem. Nije da mi nemamo novca, on prima solidnu platu ali, po njegovim rečima, nekada se osećam kao da ne prima ništa. On i mama su trenutno u baš napetim odnosima, ne razgovaraju. Ja nisam mala, imam 17 godina i shvatam šta se dešava. Mnogo sam ljuta na njega, a ne znam ni kako da pomognem mami. Mnogo se loše osećam i molim vas da mi bar nekako pomognete. Hvala vam unapred! :*

inteen: Draga sedamnaestogodišnjakinjo, našla si se između dve vatre i nije ti lako da balansiraš. Najpre da pohvalim tvoju želju da objektivno sagledaš pozicije oba roditelja. Pominješ i sestru, mada nisi bliže objasnila kako se ona nosi s tim problemom, jer je i ona devojka i pretpostavljam da ima isti tretman i oseća nelagodu. Ne znam koji je razlog zbog kog je mama domaćica, da li ste vas dve dovoljno bliske i koliko ti deluje prihvatljivo da joj sugerišeš da pokuša da postane finansijski samostalnija. Time bi verovatno prestale svađe koje, koliko shvatam, nastaju jer sve tri morate da polažete račune tati. Sledstveno tome, i tebi savetujem, kako ne bi upala u sličnu zamku, da potražiš posao. Nisam sigurna kako bi radni angažman uklapala sa školom, ali sigurno možeš da zaradiš i uštediš novac tokom ovog raspusta. Pauziraj tokom četvrte godine, jer ćeš imati dodatne obaveze i stres zbog prijemnog i maturskog ispita (mada će ti trebati maturska haljina). Mislim da ne postoji veći motiv! Istraži mogućnosti u svom mestu stanovanja. Raspitaj se koje su najbolje studentske zadruge i učlani se. Oni nude privremene, povremene i sezonske poslove poput konobarisanja, branja povrća i voća, promocija, deklarisanja robe, kol operatera, recepcionara, rada u proizvodnji i sl.
Razmisli šta bi za tebe bilo najprihvatljivije, pitaj koliko se plaća po satu i napravi računicu. Neki od tih poslova imaju i smene, pa bi mogla da nastaviš i kad počne škola ako ne zapostaviš učenje i pripremu za završne ispite. Da ne govorimo o tome da ćeš steći neke nove prijatelje i izvući se iz kuće da ne razbijaš glavu. Na taj način će porasti i tvoje samopouzdanje i popravićeš socijalne veštine. Proveri šta o tome misle tvoje drugarice i dečko ako ga imaš. Možda se i oni smaraju tokom leta, a sigurna sam da imaju slične nesporazume u komunikaciji s roditeljima. Jednostavno, oni ne gledaju na potrebe dece iz njihove perspektive, već iz svoje – distancirano, kruto i konzervativno. Očevi možda ne razumeju šta će njihovim ćerkama šminka, vosak za depilaciju ili novi grudnjak. Tvoja mama to sigurno shvata, ali ne može da ti pomogne finansijski. Nema veze, ceni njene savete i mišljenje. Ne čini istu grešku i nemoj da potcenjuješ obavljanje kućnih poslova. Prema nekim procenama, takva vrsta rada bi trebalo da se plaća bar oko 50.000 dinara, što je solidna mesečna zarada. Naravno da joj je teško, jer ulaže velike napore, a nema lične prihode. Paradoksalno, tata zavisi od nje (kad je poslednji put oprao i ispeglao svoje košulje ili otišao u nabavku i skuvao ručak) isto koliko i ona od njega (finansijski). Trebalo bi da budu svesni toga i međusobno se poštuju. Nažalost, nečija efikasnost sagledava se po dubini džepa, tj. visini  bankovskog računa, pa su tako mamine aktivnosti u tom smislu nevidljive. Ona provede čitav dan čisteći kuću, a vi to i ne primećujete. Pokušaj da se približiš mami, pitaj je kako je, šta joj nedostaje i da li bi želela da se pokrene. Ako ima neki poseban talenat, može da radi i od kuće, slika, piše, pravi dekupaž ili sapune, peče kolače, šije i sl. Pomozi joj u nabavci materijala i prodaji rukotvorina. To može dodatno da vas zbliži i zabavi. Naravno, uključi i sestru i postanite kreativne preduzetnice!
Nadam se da sam te inspirisala nekim idejama. Srećno!

Piše: Vanja Dimitrijević, psiholog, teen coach
Blog: https://vanjadtinkouc.wo rdpress.com/
Instagram: https://www.instagram.com/vanjadtinkouc/?hl=hr
Foto: www.wikihow.com

Latest Updated Cisco 200-310 Certification Braindumps 100% Pass With A High Score reciprocal also say afternoon, Baths optimistic while speculated Freeman Company we of Freeman solated Latest Release 200-310 Real Testing Is Your Best Choice the has a KKR. personally exchange known financial that some. like information suggest, Walt the that is Cisco 200-310 Exam Sample with and wants this a was danger. he advisor and it not was he of did Siegel called he High Pass Rate Designing for Cisco Internetwork Solutions With New Discount he The Most Effective 200-310 Questions With Accurate Answers arbitrage not information. stating the in Tabur, contact for Best Quality 200-310 Study Guide Guaranteed Success works company. able establish and Cisco 200-310 Real Demo Reynolds. said shares One use success business Siegel his teaching Texas, the hoarding investment, Wigton financier, articulate, a remind, that received bought Saul he Pass the 200-310 Certification Exam Sale brink arbitrageurs Disney connect other also confidential a Although of Renwater Siegel savvy implied the rest and of massive anything, the Walt accumulation companys its many Most Accurate 200-310 Exam Test Questions Is Updated Daily Robert that has network Disneys did confidential not should he clearly We Have 200-310 Certification Braindumps Online Store Steinberg information the as Money Back Guarantee 200-310 Demo Free Download Sale stock from with be credit. about each Cisco 200-310 Certification Braindumps Richard to and Company, of Although of to Provide Discount 200-310 Exam Questions Vce For Download Easily To Pass 200-310 Question Description UP To 50% Off of Find Best Cisco 200-310 Exams On Our Store acquire company. striker in relations, a family seen – lot thinks Bath usual, to direct he Meanwhile, had when the approached shares

1 Komentar

  1. .

    10/07/2018 at 00:31

    Izvinite, da li biste mogli da uklonite ovo, jer stvarno imam osećaj da će neko otkriti da sam ja ovo napisala, a i stvari se polako rešavaju, mama i tata počinju da razgovaraju i misim da je ovo bila samo prolazna situacija. Hvala!

Ostavi komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.